Bruna fläckar på aloe vera bladen

Hej,
Min aloe vera växt har fått "bruna fläckar" på bladen, som att den har blivit utsugen på saft eller liknande. Har också sett att det finns någon typ av liten insekt på den. Vad ska jag göra för att ta bort de? Finns det någon medel man kan spraya på?

Tack på förhand!
Anonym Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Har du möjlighet att bifoga en bild på bladen?
  Ser fram emot att höras igen.

  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Anonym
 • Hej igen och tack för bilder!
  Det är ingen skadegörare som gjort angreppet utan snarare ljusbrist som fått vävnaden att dö och då mörkna. Skär bort dessa blad och placera växten i hemmets ljusaste fönster. Så snart som solljuset blir starkt igen kommer nya friska blad att bryta fram.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Ok, tack!
  Jag har också sett en liten insekt krypa runt på bladen, typ rött/svart? Vad kan det vara?

  Fråga 2: Vad kan orsaka det som finns på de här bilderna?

  Tack på förhand!
  Anonym
 • Hej! Är det en mycket liten insekt så skulle det kunna vara spinnkvalster. Det brukar vara ett gäng när de väl upptäcks. Visst skulle det kunna vara spinnkvalster som orsakar fula partier på bladen, men på bilderna ser jag inga. Har du någon bild där insekten går att se? Jag råder dig att göra som Linda skrivit innan, skär bort de fula bladen och låt nya växa fram istället.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Mina Moses Stentavla får små brandgula prickar på bladen. Har inte sett några småkryp.  Vad är det för fel ?

  Anita Johansson
 • Hej Anita,
  Vi hjälper dig gärna men skulle behöva se en bild på växten och bladen först. Har du möjlighet att ladda upp ett foto här? Ser fram emot att höras snart igen!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Anita Johansson
 • Hej Anita!
  Svårt att säga exakt vad det är som angripit dina plantor, men det skulle kunna vara trips. Det är små djur som inte syns med blotta ögat. De är tyvärr mycket svåra att bekämpa, men de trivs bäst i varm och torr miljö, så försök gärna välja en svalare placering av växterna och se till att duscha dem ofta. Enligt vissa fungerar det att ta in plantorna i duschen och spola med ganska hårt vattenstråle på ovan och undersidorna på alla blad. Behandlingen ska upprepas varje dag under ca tre veckor. Därefter brukar de flesta angriparna ha spolats bort. Lycka till och glad midsommar!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Min aloe vera har fått massa hål (?) på sig. Vad kan ha orsakat dessa skador och vad behöver jag göra för att den ska må bra igen?

  Tack på förhand!

  Anonym
 • Hej!
  Det skulle kunna vara något sugande insekt som gjort märkena, men jag kan inte se på bilderna att det skulle finnas någon ohyra kvar på plantan. Om du vill kan du pröva behandla upprepade gånger med såpalösning som du noggrant sprutar på med en blomspruta. Upprepa detta några gånger i veckan under flera veckor framöver. Håll samtidigt utkik efter eventuella angripare. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Camilla Dahl
 • Hej. Vet nån vad som hänt med min aloe Vera. Var jättefin och växte bra men så fick den någon brunaktig beläggning på vissa blad och jag försökte torka bort dem men det går inte. Nu blir det bara mer och mer på plantan. Är det bara att slänga den?
  Camilla Dahl
 • Hej Camilla! Din aloe har dessvärre fått skadedjur, ganska mycket dessutom. De är svåra att få bukt med, så för att inte riskera att det sprider sig kan den slängas.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • HejVåran fina Aloe Vera har fått några bruna fläckar 😕. Hur kan man få bort det? 
  Somayeh Bayat
 • Hej Somayeh!
  Tack för din fråga! Det ser inte ut som något angrepp av växtskadegörare på din planta utan jag misstänker att det är ett tecken på ljusbrist. Nu under vintern så räcker ljuset här i norr inte riktigt till för våra växter, inte ens i ljusa fönster. Så plantans reaktion är naturlig. Kanske kan du hjälpa den genom att placera den under en växtbelysning vintertid. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.