Till senaste kommentaren

Varför får min monstera bruna fläckar på bladen?

Varför får min monstera bruna fläckar på bladen?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Att Monsteran får bruna blad beror med största sannolikhet på ljusbrist, som är vanligt under vintern. Placera plantan på en ljusare plats. I regel trivs inte monsteran i direkt solljus, men under sen höst, vinter, och tidig vår är inte solen så stark och då kan monsteran få en fönsterplats. Då en planta inte får tillräckligt med ljus tar det längre tid för den att torka upp, var därför sparsam med vatten och låt den torka upp ordentligt mellan vattningarna.
  För vitbladiga växter, som Monstera Variegata, kan bruna fläckar bero på torr luft och låg luftfuktighet. Det kan även bero på att växten inte hunnit vänja sig vid sin nya växtplats, om den nyligen blivit förflyttad.
  Blomsterlandet
 • Hej! Jag är rädd att min monstera kan ha blivit köldskadad under vår flytt för ca 1 vecka sen, hur kan jag rädda den? Har panik! Har haft den i många år och den har alltid mått superbra och vart jättefin.
  Isabelle Andersson
 • Hej!
  Vad tråkigt! Visst ser det ut som köldskador, de är ganska känsliga för kyla. De skadade bladen kommer inte att bli fina igen, men plantan ser ut att klara sig. Du kan välja att ta bort de värsta bladen, ev klippa ner den lite och låta den skjuta nya blad.
  Lycka till!
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej!

  Har den fått någon sjukdom? Ser i övrigt frisk ut. Har noga letat efter kryp på bladen. 

  (Har den i samma rum som en annan växt som dog av små svarta kryp

  hälsningar,
  My
  My Persson
 • Hej My!
  Dessa fläckar på bladen beror sällan på skadedjur, utan mer troligt på brist på ljus. Svaret som skrevs i början av tråden passar även för din fråga =)
  De blad som har stora, fula fläckar kan tas bort helt. I övrigt ser den ju fin ut.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Är det samma fel om ny blad är bruna innan de slår ut? Har ett par som ska vara gröna men blir vit och bruna innan nya blad slår ut
  Sofie
 • Hej Sofie!
  Det kan vara ljusbrist som gör att de nya bladen inte orkar spricka ut. Det brukar bli bättre till våren, flytta gärna växten ljusare annars.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej har en monstrera och den har bruna fläckar på bladen, har flyttat den för några månader sedan till källaren i ett söderfönster, men ett litet fönster, kanske jag behöver flytta upp den igen till ett större fönster men åt norr. Ingrid
  Ingrid Axeborg
 • Hej Ingrid!

  Det är svårt att svara på, men visst kan det vara värt ett försök.Om du redan har bruna fläckar på bladen så lär de dock knappast försvinna, men en ljusare placering hjälper till att förebygga så att problemet inte fortsätter. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • hej! Jag har en finfin monstera vars blad som nu de senaste 3 månaderna börjar torka ut och dö helt. Förstår inte vad jag gör för fel. Vart väldigt noga med vattningen och ställt den nära ett fönster där den ej får direkt solljus. Kan det vara att krukan Blivit för liten? 

  Naomi Berhane
 • Hej Naomi,
  Jag tror det är en kombination av att rotsystemet inte kan utvecklas ordentligt och då ej förse växten med tillräckligt av näring och vatten. Så visst kan det vara en god idé att plantera om. Men det kan även bero på ljusbrist. Även om den nu står ljust är det en fördröjd reaktion. Klipp bort de blad som är skadade. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack snälla ni för denna feedback, mina växter är som mina barn, jag bara älskar dom. Ingrid Axeborg
  Ingrid Axeborg
 • Hej!
  Köpte min monstera för ungefär ett år sedan och den har mått superbra, tog
  till och med 3 skott från den och de är jättefina. Tyvärr har moderplantan börjat må dåligt sedan i höstas och fått nya blad som blir gula och vissa blad får bruna ruttna fläckar. Vad är det för fel på min planta? Hjälp!
  Tack på förhand!!
  Matilda
 • Hej,
  Din monsteras blad uppvisar näringsbrist och de mörka partierna är symptom på att den lidit ljusbrist under vintern. Nu när det är vår och ljuset kommit åter kommer den alldeles säkert återhämta sig om du tillför näring för gröna växter. Bladet som har de mörka partierna kan du klippa bort eftersom det tyvärr inte kommer återhämta sig.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack så hemskt mycket för svar!♥️
  Naomi Berhane
 • Hej! Min monstrea som jag har haft i 2 år nu börjar få små små gula prickar på bladen. Jag undrar vad det kan bero på?
  Anna Bark
 • Hej Anna,
  Det ser ut att vara en början på symptom för näringsbrist. Tillför näring för gröna växter så hoppas jag du inom ett par månader kommer se ett resultat med gröna friska blad på monsteran. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Min aspidistra har fått bruna bladspetsar, till och med nya späda blad kan bli bruna och torra. Vad kan detta bero på? Den får en dusch en gång i veckan.
  Tacksam för svar.

  Hälsningar
  Maj-Britt
  Maj-Britt Bergqvist
 • HejVåra två monstera har sedan i höstas fått blad som blir bruna och vi har även märkt att det börjat komma små gul/vita prickar/sträck på bladen. Hittade vad som ser ut som små ägg undertill
  ​Vi har försökt att duscha av växterna och även tvättat bladen med såpvatten men vi ser ingen skillnad. De står ljust och har fått ny jord och större krukor.
  Hjälp! Vad gör vi? Ena är en riktigt gammal monstera som vi har ärvt av svärfar 😔
  Med vänlig hälsning,
  Michelle


  Michelle Monks
 • Hej!

  Min monstera har börjat må dåligt på sistone och har fått några gula blad. Jag har upptäckt några väldigt små larver som jag misstänker är trips, men har dock inte sett några fullvuxna insekter. Jag har duschat och sprayat, sen dök nya upp och då omplanterade, isolerade, duschade och sprayade jag, nu väntar jag för att se om nya dyker upp. Men min fråga, ser detta ut som skador från trips? Om inte, vad kan det vara? Tack på förhand!


  Jenny
 • Hej,
  Eftersom ni är tre som ställt frågor i samma tråd svarar jag er alla här.
  Maj-Britt: De intorkade bladtopparna på aspidistra kan dels bero på att jorden är för näringsrik. Klipp bort de intorkade partierna och avvakta med näring under någon månad så hoppas jag att inga nya torkskador uppstår.
  Men intorkade bladkanter/spetsar kan också bero på för långa perioder av torka i krukan för växten. Se till att hålla en jämn fuktighet i jorden.

  Michelle: Beroende på hur de bruna fläckarna ser ut så kan dessa vara symptom på ljusbrist, något som är vanligt på vintern. De vita strecken på bladen ser ut att vara luftrötter som äldre monsteror brukar utveckla just på bladnerverna. Dessa är det bara att låta vara. Men det är bra att ni håller dessa under uppsikt om det skulle visa sig att det istället är skadedjur. I sådana fall har ni gjort helt rätt som plockat bort dem.

  Jenny: Dessvärre har ingen bild blivit uppladdad men jag försöker ge dig ett sådant korrekt svar ändå. Gula blad är ofta symptom på näringsbrist eller övervattning. Om du inte ger monsteran näring kan du börja göra det. Använd då näring för "gröna växter". När det gäller skadorna på bladen behöver jag se dessa för att avgöra. Trips ser dock mer ut som små skalbaggar som kan vara svarta, grå eller bruna. När de sugit växtsaft ur bladen lämnar de ofta små svarta prickar efter sig som är avföring och bladet får vitaktiga strimmor.

  Lycka till med krukväxterna!


  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda!
  Tack så mycket för svar, tråkigt att bilderna inte kom med i föregående kommentar, förhoppningsvis kommer de med denna gång! Jag har även skrivit en separat fråga med fler bilder och lite fler frågor, hoppas att det är okej. Tack på förhand!  Jenny
 • Hej Linda!
  Tusen tack för svar! De små sträcken rör på sig och prick-”kolonierna” verkar vara ägg. Efter vad jag kan tro. Har även börjat se att dessa ljusa sträck dyker upp på stjälken av bladet. Har försökt luskat ut vad för sort djur dessa är men inte hittat något. Och således vet jag inte hur jag ska bekämpa dem. Med vänlig hälsning, Michelle

  Michelle Monks
 • Hej igen Michelle,
  Jag kan inte se djuren men jag råder dig att duscha av monsteran ordentligt, alla blad och stjälkar. Därefter spraya denna med en såpalösning för att kväva djuren. Du ska upprepa behandlingen med ett par dagars mellanrum under 2-3 veckor. Förhoppningsvis blir du av med skadeangreppet på det här viset. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Ana Maria
 • Hejsan! Jag håller på att föda upp min första monsters varigata stickling, ca 3 veckor gammal nu. Den har fått en liten rot på 2cm och verkar trivas, dock börjar ett parti på det vita området se lite brunt ut, någon som har en aning om vad det kan bero på?
  Hälsningar Linnea
  Linnea
 • Hej Linnea,
  Att bladet börjat gulna beror förmodligen på att det saknar klorofyll och därför inte kan tillgodogöra sig solljuset lika bra som de gröna bladen. Det du kan göra är att vara generös med växtnäring men som alltid dosera enligt förpackningens doseringsanvisningar. Lycka till!

  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.