Till senaste kommentaren

Varför får min monstera bruna fläckar på bladen?

Varför får min monstera bruna fläckar på bladen?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Att Monsteran får bruna blad beror med största sannolikhet på ljusbrist, som är vanligt under vintern. Placera plantan på en ljusare plats. I regel trivs inte monsteran i direkt solljus, men under sen höst, vinter, och tidig vår är inte solen så stark och då kan monsteran få en fönsterplats. Då en planta inte får tillräckligt med ljus tar det längre tid för den att torka upp, var därför sparsam med vatten och låt den torka upp ordentligt mellan vattningarna.
  För vitbladiga växter, som Monstera Variegata, kan bruna fläckar bero på torr luft och låg luftfuktighet. Det kan även bero på att växten inte hunnit vänja sig vid sin nya växtplats, om den nyligen blivit förflyttad.
  Blomsterlandet
 • Hej! Jag är rädd att min monstera kan ha blivit köldskadad under vår flytt för ca 1 vecka sen, hur kan jag rädda den? Har panik! Har haft den i många år och den har alltid mått superbra och vart jättefin.
  Isabelle Andersson
 • Hej!
  Vad tråkigt! Visst ser det ut som köldskador, de är ganska känsliga för kyla. De skadade bladen kommer inte att bli fina igen, men plantan ser ut att klara sig. Du kan välja att ta bort de värsta bladen, ev klippa ner den lite och låta den skjuta nya blad.
  Lycka till!
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej!

  Har den fått någon sjukdom? Ser i övrigt frisk ut. Har noga letat efter kryp på bladen. 

  (Har den i samma rum som en annan växt som dog av små svarta kryp

  hälsningar,
  My
  My Persson
 • Hej My!
  Dessa fläckar på bladen beror sällan på skadedjur, utan mer troligt på brist på ljus. Svaret som skrevs i början av tråden passar även för din fråga =)
  De blad som har stora, fula fläckar kan tas bort helt. I övrigt ser den ju fin ut.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Är det samma fel om ny blad är bruna innan de slår ut? Har ett par som ska vara gröna men blir vit och bruna innan nya blad slår ut
  Sofie
 • Hej Sofie!
  Det kan vara ljusbrist som gör att de nya bladen inte orkar spricka ut. Det brukar bli bättre till våren, flytta gärna växten ljusare annars.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej har en monstrera och den har bruna fläckar på bladen, har flyttat den för några månader sedan till källaren i ett söderfönster, men ett litet fönster, kanske jag behöver flytta upp den igen till ett större fönster men åt norr. Ingrid
  Ingrid Axeborg
 • Hej Ingrid!

  Det är svårt att svara på, men visst kan det vara värt ett försök.Om du redan har bruna fläckar på bladen så lär de dock knappast försvinna, men en ljusare placering hjälper till att förebygga så att problemet inte fortsätter. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.