Till senaste kommentaren

Vad är det för bruna prickar och vita larver på paraplyaralia?

Jag har en paraplyaralia som varit fin i flera år. Bladen hänger lite längst ner, men den verkar ändå välmående. Kan det bero på att de nya skotten tar näringen? Jag har också nyligen (efter omplantering) hittat små, små vita larver som "hoppar" omkring i fatet under krukan. Samt att det är små brun/röda fläckar på enstaka blad som kommit fram. Har tagit bort bladen. Bör jag behandla den med något? Men den skjuter nya skott och känns fast och frisk i stammen. Kan jag ta bort topparna och skotten på sidorna även nu när det är vår?
Blomsterlandet

Kommentarer

  • Att bladen hänger lite nedtill på din växt beror nog inte på att växten skjuter nya skott. Det kan antingen vara en naturlig reaktion på att växten åldras alternativt bero på ljusbrist eller för mycket (eller lite) vatten eller näring.

    Krypen som du sett på fatet kan vara hoppstjärtar. De är i sådana fall ofarliga för växten, då de främst lever av döda växtdelar på jordytan. Fläckarna på bladen kan möjligen vara något slags svampsjukdom och i sådana fall är bästa bekämpningen att helt enkelt klippa bort dessa blad, så som du skriver att du har gjort. Om du vill beskära plantan så går det bra att göra nu på våren.
    Blomsterlandet
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.