Bruna små prickar på oldemor begonia

Hej,

Köpte en begonia oldemor. Behandlade den mot spinn/trips då jag misstänkte att den var utsatt för skadedjur då den fick fula märken på bladen. Tog bort alla misstänkta blad innan behandlingen. Nu när knopparna slagit ut är bladen fortfarande angripna av något men kan inte se någon ohyra... kan det vara någon sjukdom/virus den drabbats av. Är orolig att det kan spridas till andra blommor. Stort tack på förhand!

Sara Norén

Kommentarer

 • Hej Sara,
  Tack för fråga och bilder. Jag har tyvärr svårt att avgöra utifrån fotot vad det är som orsakat dessa runda ljusa prickar. Om du inte ser något skadedjur råder jag dig att avvakta tills nya blad växer ut och se om även dessa har prickar. Det är cellerna i bladet som dött. Tills vidare kan det vara en god idé att isolera begonian från andra växter.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Tack för svar. Tyvärr får även de nya bladen också prickar. Ska göra ett sista försök att återigen ta bort alla angripna blad och behandla med substral och hoppas på att det fungerar denna gång. Men har en känsla av att det inte är någon ohyra utan något annat som plantan drabbats av.
  Sara Norén
 • Hej igen Sara,
  Om även de nya bladen får dessa prickar kan det tyvärr vara ett virus som den är drabbad av. Om det är virus bör du kontakta butiken där du köpt plantan och reklamera denna.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.