Till senaste kommentaren

Hur ska jag beskära Buddas hand, citrusträd?

Jag köpte den lite ovanliga citrusväxten Buddas hand för ett antal år sedan. Den var med om en liten olycka där ett parasoll rasade rätt på trädet. Varpå jag bara fick en liten stam kvar.  Jag lät den vara kvar i förhoppningen om att den skulle sluta ut nya skott. Sommaren därpå kom flera nya "stammar" ut från den grova stammen.
Jag har inte beskurit eller tagit bort särskilt många av dessa nya utskott. Börjar inse att jag nog borde klippta bort de stannar som ser minst bra ut. Även om de flesta att ungefär likadana ut...
Vilket råd vill du ge mig för att få bäst tillväxt på trädet?

Liselotte

Kommentarer

 • Hej Liselotte, tack för ditt inlägg!

  Vad synd att den gamla huvudstammen tog skada, men plantan ser ut att ha hittat en strategi för att klara sig. Alla nya grenar är gröna hela vägen ner vilket är bra.

  Jag tycker att du ska vänta till ljuset vänder tillbaka efter vintern med att beskära. Om den beskärs nu så läker såren sämre och det finns risk att det bildas många nya skott som blir tunna och gängliga under vintern.

  Den gamla huvudstammen bör tas av under det mörka partiet upptill. Om det inte är flera år sedan den skadades, skulle det fortfarande kunna komma nya skott även från den. Men det är bra att beskära bort det mörka oavsett.

  Alla andra grenar är det ju liv i, men det är inte så troligt att det kommer nya blad nertill nu. Avvakta tills ljuset är tillbaka som sagt och beroende på hur den ser ut efter vintern, kan man välja lite olika sätt att tänka.

  Ett sätt kan vara att välja spara det högsta skottet i mitten och låta det bli nytt toppskott. Därefter kan man klippa in de andra grenarna ganska hårt för att de ska blida fler och nya kvistar så att plantan känns buskigare, Oavsett var man klipper, så är det där som det kommer att bildas nya blad och kvistar i från.

  Hoppas det besvarar din fråga och du får gärna återkomma med nya bilder när det börjar bli dags att beskära, så kan vi kanske komma med lite handfasta tips utifrån hur det ser ut då.

  Vänliga hälsningar,

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.