Till senaste kommentaren

När kan jag beskära min nyplanterade buxbom?

Hej! Har planterat buxbom reneissance (resistent buxbom ) och ska bli lägre häckar. Plantorna ca 30 cm vid leverans och planterade för snart två veckor sedan. När kan/ska man beskära så unga plantor efter nyplantering? De har ganska långa ljusgröna grenar med blad som hänger ner när tex regnat, så tänker att de ändå måste beskäras i år.
Tack på förhand!

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga och vad fint med nya buxbomshäckar!

  Dessa plantor låter ofta odlarna sväva iväg lite på höjden likt alla häckplantor som ska förgrena sig. Skillnaden är att de inte förvedas lika snabbt som många andra och blir därför lite flängiga. Du är inne på helt rätt spår med att de behöver beskäras ner för att förgrena sig och "buska till sig".

  Eftersom att de är så höga och lite rangliga skulle jag rekommendera att du gör den första beskärningen nu under försommaren. Tyngs de ner och lägger sig av regnet riskerar de annars att förhindra att rötterna får ordentligt fäste och att de i värsta fall skadas.

  Planera in en beskärning då det ser ut att vara uppehåll från regn i 48 timmar om möjligt efter beskärningen då det är bra för plantorna att ha det fuktfritt precis efter en beskärning och undvik om möjligt att göra det i full sol. En mulen dag är helt optimal för detta jobb helt enkelt.

  Ta snitten ganska lågt ner och gärna endast 5-10 cm ifrån den senaste förgreningen du ser. Det kan kännas jobbigt att skiljas från så mycket i höjden på plantan med det så så värt det när du istället belönas med välförgrenade och täta plantor istället för att behöva börja om vid senare tillfälle.

  Jag hoppas att dessa råd var till hjälp och stort lycka till med dina buxbomsplantor!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
 • Tack snälla för ditt utförliga svar!
  Hälsningar Li
  Li
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.