Buxbomssjuka?

Hej! Jag har i flera år velat ha buxbomsklot i min trädgård, men inte vågat köpa då jag många gånger läst om avrådan från att köpa buxbom, pga risk för buxbomssjuka! Men, förra sommaren slog jag till ändå, och köpte två klot från er.
I slutet av sommaren började ett av kloten se lite risigt ut, men jag tänkte att den kanske stått för torrt. Nu inser jag att det här är nog något annat än torka...

Större delen av klotet ser fint ut, men på ena sidan är en del av klotet kalt. Bladen blir bruna och faller av, och på grenarna finns små svarta streck samt mörkare fläckar. Jag har läst på, på jordbruksverkets hemsida och tittat på bilderna där – det verkar ju inte bättre än att det är buxbomssjukan? Eller vad tror ni?
Läste även att man kan göra ett test om buxbomen är smittad genom att lägga en fuktig, angripen kvist i en plastpåse i rumstemperatur. Är bladen smittade bildas vita sporer på bladens undersida efter några dagar. De bladen på kvisten som är gröna har inte fått några vita prickar på undersidan, men ett blad som var lite brunt ser nu ut som på bifogad bild.
Bifogar också en bild på det mindre klotet, som inte ser angripet ut på samma sätt ännu, men däremot har bladen blivit lite orange-aktiga. Också tecken på sjukdom?

Har även ett tredje klot, inköpt på annat ställe, som än så länge ser fint ut. Finns det någon chans att det kan klara sig trots att det är planterat en decimeter ifrån det smittade klotet?
Gissar att det bara är att gräva upp och bränna det smittade klotet?
Även det mindre klotet som fått orangea blad?
Och nu är det väl ingen idé att försöka sig på att köpa nya buxbomsklot, för även jorden är smittad om jag förstått det rätt? Och minsta blad som ligger kvar på marken sprider smittan...

Viktigast av allt – kan det här sprida sig till andra växter i trädgården, eller är det bara buxbom som drabbas?

Väldigt tacksam för svar!
Med vänlig hälsning SophiaMörka streck på grenarna.
Det mindre klotet. Orange-fläckiga blad.


"Buxbomstestet" i plastpåse visar vita prickar under bladet.

Sophia

Kommentarer

 • Hej Sophia!

  Vad tråkigt att du drabbats av buxbomssjukan på dina plantor. Det verkar onekligen som att det är just denna som du råkat utför. Det positiva är att den endast drabbar buxbom. Det negativa att det inte finns någon bot och att du bör bränna upp alla misstänkt drabbade plantor. Du bör även ta bort det ytliga jordlagret med nedfallna blad och jord och bränna detta. Jag skulle ta bort samtliga tre plantor, om det finns misstankar om symptom även på den tredje plantan. Undvik att plantera nya buxbomsplantor under de närmaste åren, men plantera gärna japansk järnek istället - den är både härdigare och friskare. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tusen tack för svar! Så skönt att det inte sprider sig till andra växter, då kan jag andas ut vad gäller det i alla fall. Bara att ge sig ut och gräva upp kloten då.

  Tack för tips om järnek! Jag har faktiskt två stycken som jag formklippt till klot, och som började bli riktigt fina. Men så kom den kalla vårvintern och tog kål på dem... Är det inte det ena så är det det andra. Man jobbar i motvind som trädgårdsägare ibland 😀
  Sophia
 • Ja, så är det, men man får fokusera på framgångarna! Den gångna vintern har varit mycket hård mot många olika träd, buskar, m.m.
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.