Chrystantemum råd

Hej! Jag köpte denna blomman för knappt 2 mån sen och den ser inte alls glad ut. Vet ni vad som är fel och vad jag kan göra åt det? Vattnade först ganska ofta för att se om det var problemet och nu mer sällan utan framgång…
Elin

Kommentarer

 • Hej Elin, tack för din fråga!

  En krysantemum blommar oftast mellan 3-4 veckor när man köper hem dem. Lite slarvigt kan de i bland kallas för en korttidsväxt. Om de står lite svalare kan blomningen hålla på längre. De kan blomma om på sensommaren eller tidig höst om man tar ut dem när risken för nattfrost är över.

  Vad jag kan se av bladverket uppvisar tecken på syrebrist. Har krukan som du planterat om den i dräneringshål i botten? Om inte så kan övervattning vara en bidragande orsak till att bladverket blivit tilltygat. Krysantemum vill gärna ha en jämn fuktighet i jorden men om det blir för mycket och vatten fyller alla syrefickor och porer i jorden så uppstår syrebrist. Att blomman har blommat över på det här floret är normalt och 2 månader är egentligen mer än man kan vänta sig på ett flor. Däremot tror jag det är svårt att rädda upp plantan med tanke på hur bladverket ser ut.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej och tack för svar! Jag förstår. Faktum är att jag endast har lekakulor i botten då krukan inte har något hål. Är detta inte tillräckligt alltså? Om jag planterar den ute, ska den helst vara i kruka eller i rabatten?
  Elin
 • Hej igen.

  Det bör alltid finnas möjlighet för överskottsvatten att rinna av. Om en kruka med hål i botten ställs i en tät ytterkruka så går det ändå alltid att lyfta ur den om det blir för mycket, eller att lyfta ur den till vasken när den vattnas och sedan få rinna av.

  Om man använder en fuktighetsmätare så går det att plantera direkt i en tät ytterkruka för det är bara så man kan få redan på hur mycket fukt det finns längre ner i jorden åt rötterna.

  Utomhus går det bra att ha en krysantemum både i kruka eller i en rabatt.

  Allt gott,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Då är det aldrig att rekommendera oavsett växt att plantera direkt i ytterkruka med lecakulor i botten med andra ord?
  Elin
 • Hej Elin,

  Tack för ditt svar!

  Nej, precis. Aldrig att rekommendera skulle jag säga då växter lätt står för blött i de förhållandena.

  Hälsningar!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.