Citronträd

Frukterna blir mjuka, vad kan jag göra?
UllaBritt Holmström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Hur ser frukterna ut i övrigt? Är de intorkade? Kanske du kan ladda upp en bild här så jag får se dem? Ser fram emot att höras igen.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Så här ser mitt citronträd ut

  UllaBritt Holmström


 • Jag undrar om jag ska ta bort fjolårets frukter från Limeträd och Citronträd som jag bevarat i uterummet över vintern?
  Pia
 • Hej,
  Tack för foto! Att det är mjuka kan bero på att citronträdet behöver mer vatten för att producera citronerna. Men troligast är ändå som du säger att det är fjolårets frukter. Dessa bör du plocka bort eftersom de tar onödig energi från trädet. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej.! Jag har haft mitt apelsinträd svalt o ljust öer vintern. Apelsinerna är kvar på trädet o några nya påväg. Ska jag ställa in det i växthus eller ska jag ha det kvar tills det går att ställa trädet ute.? När går det att ställa ut.?
  Margaretha Karlsson
 • Hej Margaretha,
  Du kan ställa ut trädet i växthuset så får den det välbehövliga ljuset. Du kan flytta det utomhus när frostnätterna är över dvs i slutet av maj om du bor i Mellansverige. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej fick massor av spinn på mina citronträd bladen ramlade av frukten sitter kvar sprutade med såpa ,T-sprit o vatten klippte ner dom nu fria från spinn men kommer dom igen i sommar (utomhus) eller ska jag kasta dom ?
  Rita karlsson
 • Hej Rita!
  Tack för din fråga! Om du skrapar försiktigt på barken så ser du om det finns liv i växten. Det ska vara en frisk grön färg. Annars är grenen död. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, jag köpte ett citronträd för två veckor sedan (mitt första). Jag har inte särskilt stor kunskap kring skötsel av växter förutom att vattna. I går upptäckte jag vad som såg ut som bladlöss eller det jag tror är bladlös efter noterat hål i bladen. Ljusgröna till gröngula kryp 0,5-2 mm stora ffa på och under bladen men några på kvistarna. Inte många alls. Fann ett kryp här och där. Mosade dom jag såg. Fick råd att spraya med grönsåpa så det gjorde jag efter duschat med vanligt vatten (sprayflaska). Idag lite färre djur ändå, 5 kanske så ingen mängd att tala om. Men idag fann jag ngt som såg ut som spindelnätsklump. Bladen var lite trista i den knippen. Jag klippte bort den lilla grenen med det vita. Nu har jag löst att det finns ngt som kallas spinn men dom krypen skall tydligen vara vääääldigt små. Är det så att trädet kanske har spinn och det var också dom krypen jag såg eller både spinn och bladlöss, eller bladlöss och något annat vitt luddigt? Tyvärr inget foto på misstänkta löss men på det vita. 
  Caroline Qvarnström
 • Hej Caroline!

  Jag kan se att din planta både lider av angrepp från bladlöss och ul
  löss. Ditt agerande mot bladlössen följer helt och hållet det som jag skulle rekommenderar.

  Bekämpning av ullöss är tyvärr ganska svårt. Du kan läsa lite mera i det här inlägget om vad vi rekommenderar för behandling: Ullöss på citronträd

  De flesta angrepp på citrusträd brukar minska om man har möjlighet att placera ut trädet under sommarmånaderna. Inomhus drabbas de tyvärr allt som oftast av ohyra.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Oj så tråkigt. Om jag endast hittade ”en ull-klump” som nu inte längre finns kvar på trädet. Är hela trädet ändå angripet av ullöss? Är dom endast i dom vita ullgrupperna eller finns dom på hela trädet?
  Caroline Qvarnström
 • Hej igen!
  Nej, om du tar bort ull-klumparna så får du bort det mesta. Sen kan det alltid finnas på något ställe där man inte ser, så det gäller att fortsätta vara mycket observant (och gärna använda såpaspritlösning i förebyggande syfte). Men du tänker helt rätt!! Det bästa är att rent fysiskt ta bort angriparna så snart de visar sig. Många låter de tyvärr sitta kvar och sedan när angreppet gått allt för långt så söker man efter giftiga bekämpningsmedel (varav de flesta tack och lov är förbjudna numera).

  Trevlig helg! :-)
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.