Citronträd

Hej, jag fick hem två citronträd för ca 3 veckor sedan men nu har jag stött på lite problem med det ena av dem. Den blommade när vi fick hem den men efter en tid föll blommorna av, vilket jag tänkte att de kanske var dags för. Men efter det började även frukten att se lite ledsen ut och som dra ihop sig, lite som russin (dock inte alls så mycket men ändå märkbart). Den har även börjat tappa en hel del blad (dock ingen frukt) och nu när jag rensade bland de avfallna bladen såg jag att det även fallit av en knopp som såg ut att ha något vitt väv-aktigt på sig. Har inte sett detta på någon annan del av trädet dock. Vårt andra träd har vi skött på exakt samma sätt men det verkar än så länge må bra (tappar även det sina blommor men har förstått att det verkar vara normalt). Vad skulle kunna var fel på vårt träd? Vi har höjt luftfuktigheten inne och gett den näring i enlighet med instruktionerna på flaskan. Tacksam för svar.

Kommentarer

 • Hej Julia!
  Det händer ganska ofta att blommor eller frukter faller av när man precis får hem växter från butiken. Det beror på förändringen i tillväxtförhållandena - hur ljusa fönster man än tycker att man har och hur mycket man än duschar plantorna så blir det ändå aldrig samma idealiska förhållanden som plantorna vuxit upp under. Om man bara fortsätter att sköta plantorna bra så brukar de repa sig ganska snabbt. Att olika plantor reagerar något olika beror på att de är olika individer och på samma sätt som att du och jag inte växer lika långa, blir lika kraftiga eller blir sjuka exakt samtidigt så varierar även växters reaktion på olika förhållanden. Hoppas att allt går bra med dina nya citronträd!  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Har ett vackert citronträd i kruka,Tänker plantera om den men är osäker på krukstorlek. Nu har den en 17 cm hög å 17 cm vid kruka. Blir en kruka 25 hög å 23 cm vid för stor?Trädet är 75 cm högt å 50 cm bred krona.

  Tacksam för snabbt svar.
  Ewa Åhlén
 • Hej Ewa,
  Krukan kommer ge möjlighet för trädet att växa till sig kraftigt med ett bra rotsystem. Måttet blir utmärkt. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Jag har haft ett citronträd i ca 3 veckor och funderar på att plantera om det. Det är fullt med blommor och finns några frukter på trädet, men vissa av bladen har börjat bli lite gula. Undrar om det beror på brist på någon näring, jag sprayar bladen och lite jorden med sprayflaska varje dag och vattnar ca var annan/var tredje dag. När jag vattnar tar det väldigt lång tid för vattnet att sjunka undan för att jorden är så hårt packad och är väl största anledningen till att jag vill plantera om den. Krukan den är i nu är ca 21 cm diameter och 19 cm hög, kan jag plantera den i en 27 cm diameter 28 cm hög lerkruka utan hål i botten? Ska använda medelhavsjord, behöver jag ha ex. lecakulor i botten? Köpte ocksp medelhavsnäring när jag köote trädet, är bör jag ge det?
  Nathalie
 • Hej! Du ska alltid använda Medelhavsjord när du planterar om citrusträd. Krukstorleken du nämner låter alldeles utmärkt. Om krukan inte har dräneringshål bör du bottna krukan med ett rejält lager lecakulor (minst 10 cm) och gärna lägga en bit fiberduk eller liknande mellan lecan och jorden. (På sätt kommer dräneringen hålla längre eftersom jorden hindras från att rinna ner och blanda sig med lecan.) Medelhavsnäring är viktigt att tillsätta. Vid näringsbrist får citrusträden gula blad. Du kan börja med det ca 2 veckor efter omplanteringen och fortsätta under hela tillväxtperioden (vår-höst). Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Jag ska plantera om mitt nya citronträd i en självvattnande kruka, behöver jag ha lecakulor i botten då?
  Pernilla
 • Hej,
  Det är inte nödvändigt med lecakulor i botten. Lycka till med omplanteringen!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.