Citronträd, har det fått ohyra?

Hej
Jag har fått ett stort citronträd av min äldre granne för 2 månader sedan. Jag vattnar enligt fuktmätare och har börjat ge citrusnäring. Det verkar som att trädet inte mår helt bra. Ser en del bladfällning och tomma grenar och färgen på bladen är mer ljusgröna istället för mörkgröna. Nu ser jag även en del blad med klibbig undersida och en del väv, spindelväv kanske? Jag är tacksam om ni kan hjälpa mig hur jag kan få trädet att må bättre. Det står nu utomhus i en halvskuggig hörna.
Hälsningar
Maria

maria

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Det ser ut som att ditt citronträd har fått ett angrepp av spinnkvalster. Det är tyvärr ganska vanligt att citrusträd och andra Medelhavsväxter drabbas av ohyra av olika slag. Ofta hör det samman med för hög temperatur och ljusbrist under vintervilan inomhus. Det är bra att du flyttat ut trädet, vattnar med citrusnäring och ställt det lite halvskuggigt! Luftcirkulationen samt naturens insekter brukar ha en dämpande effekt på angreppet. Vill du hjälpa till lite extra kan du behandla med ett växtvårdsmedel som du finner en länk till i artikeln Bekämpning av spinnkvalster, löss och andra insekter. Fortsätt med näringen så kommer bladen så småningom återfå sin gröna färg.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej och tack för ditt svar och råd. Jag fortsätter med näringen och kanske behandling. Hur är det med vattning. Jag kan se på fuktmätaren att det är skillnad på fukt nere i rötterna och ytligare.
  maria
 • Hej!

  Fuktmätaren ska du sticka ner en bit i jorden. Visar den hög fuktighet där väntar du med vattningen även om det är torrt på ytan. När du väl vattnar är det viktigt att du vattnar igenom jordklumpen ordentligt så även rötterna i botten får vatten.
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Ok tack det ska jag hålla koll på 🙂
  maria
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.