Till senaste kommentaren

Citronträdet blommar men tappar fruktkropparna - varför?

Vi har ett nytt citronträd i ett soligt hörn på inglasad balkong. Trädet ser ut att trivas kalasbra med nya knoppar, blommor och mycket nya skott. Däremot trillar fruktkropparna av efter blomningen. Vi pollinerar blommorna efter bästa förmåga samtidigt som balkongen är öppen dagtid för naturlig pollinering. Varför trillar dessa av hela tiden?

Krister

Kommentarer

 • Hej Krister, tack för ditt inlägg!

  Det kan bero på fler orsaker att ett citrusträd släpper karten, men det går inte att säga säkert vilket det beror på i just ert fall. Många gånger är det fler samverkande faktorer men oftast reder det upp sig över tid.

  Citrusträd kan släppa en del kart och självgallra sig om det är fler kart på gång än det har energi att mogna av, de vill ju bilda kärnor som får mogna för fortplantningen.

  Om trädet är relativt nytt skulle det delvis kunna kopplas till att det fortfarande acklimatiserar sig och/eller att det inte planterats om i större kruka efter inköpet. I sådana fall rekommenderar jag att det görs i en lite större kruka med medelhavs- eller citrusjord.

  Jag tror inte att det är kopplat till pollineringen där ni och insekterna verkar hjälpas åt på ett bra sätt. Om bladverket är grönt och friskt så är allt i sin ordning och förutom en eventuell omplantering så behöver ni nog bara ge det lite tid.

  Här finns en artikel med lite snabbfakta om citrusväxter på vår hemsida: ​Citrus, odling och skötsel​​​

  Med vänliga hälsningar  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.