Till senaste kommentaren

Vad göra när citrusträd inte mår bra?

Hej, har några citrusträd som inte mår så bra. Se bild. Vad kan man göra?
Med vänlig hälsning, Stefan
Stefan Schullström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Stefan!
  Det är ett rejält angrepp av spinnkvalster som är orsaken till detta. De är små, många till antalet och svåra att bli av med. När angreppen är så stora är det knappt lönt att behandla. Om du vill försöka så får bladen plockas bort, grenar klippas tillbaka och sedan använda växtskyddsmedel. Att ställa ut växten senare kan hjälpa. Spinnkvalster ogillar regn och uteklimat. Kika så att inte växter runtom har smittats. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej Frida, tack för ditt svar! Jag har några frågor eftersom jag inte är så kunnig 😉. Skall man ta bort bladet med stjälken? Klippa tillbaka, hur menar du då? Har du något tips på bra växtskyddsmedel?
  Med vänlig hälsning, Stefan

  Stefan Schullström
 • Hej igen!
  Klipp ner den så pass att de fula bladen försvinner. Att den blir lite kal brukar inte göra något, så länge den står ljust så att nya blad orkar komma. Skadedjuren går även på stammarna, så skölj av växten med vatten. Substral spray eller provado är de bästa vi har, men spinnkvalster är tyvärr de som är svårast att bli av med.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej igen, läste lite om de medlen du tipsade om och man skall inte använda det på ätliga växter. Nu har vi inte några frukter på träden men kan det påverka de som eventuellt kommer?
  Med vänlig hälsning, Stefan
  Stefan Schullström
 • Hej igen!
  Eftersom det kan ta lång tid att få dem att blomma och sedan få frukt, så ska medlet hinna gå ur växten. Använd annars ett medel som bara verkar utvärtes och alltså inte tas upp av växten. De är mildare, så behandlingen får upprepas.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej Frida! Mitt citronträd har fått något vitt och svart under bladen. Jag undra vad det är och hur jag kan rädda trädet. Trädet blommar och det börjar komma små citron slott i blommorna. Vill helst prova något ekologiskt gärna något man har hemma för vi är Spanien och alla trädgårdsbutiker är stängda.

  Agneta Apergi
 • Hej Agneta!

  Tack för din fråga! Den här veckan är det jag och inte Frida som svarar på frågor, men hoppas att det går bra ändå ;-)

  Det är svårt att säga säkert vad det är som angripit ditt träd, men antagligen är det ullöss i ansamlingar. Ullöss är mycket svårbekämpade och det finns inga snabba lösningar på problemet.

  Det är viktigt att städa ordentligt i alla springor kring fönsterbrädan eller där växten stått. Använd alkohol (t ex T-sprit) för att försöka bli av med ägg och larver som kan ha gömt sig i olika skrymslen. Försök även plocka bort alla synliga löss från bladen. De mest angripna bladen kanske kan nypas bort helt och hållet.

  Det finns tyvärr inga bra ekologiska preparat att tillgå. Och det som brukar rekommenderas mot ullöss är Provanto-pinnar, som man sticker ned i krukan runt växten. Dessa utsöndrar ett bekämpningsmedel som tas upp av växten och därmed även angripande insekter får i sig. Tyvärr så tas medlet även upp av själva växten varför man INTE får använda det på växter som man ska äta av, så om ni vill kunna äta av citronerna så ska ni inte behandla med detta.

  Lycka till i kampen mot ohyran!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt svar.
  Agneta
  Agneta Apergi

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.