Citrusträd som har torra blad?

Hej,

Jag har ett citrusträd (limequat), som verkade torka helt under vinterhalvåret. Däremot så har det skjutits som skott från stammen, så den verkar inte vara helt död. Hur kan jag ta hand om den? Ska jag klippa bort de torkade stora grenarna?
Jag undrar även om jag ska plantera om till större kruka, jag gjorde det sist förra året men funderar på om denna är för liten ändå (se bild).

Tack på förhand!

Hanna

Kommentarer

 • Hej Hanna!

  Jag skulle klippa bort de torra grenarna, men eftersom trädet då minskar i storlek från året innan tycker jag inte du behöver plantera om det i en större kruka. Det räcker med att byta ut lite av översta jordlagret i krukan med lite ny medelhavsjord. Några veckor senare kan du börja vattna med medelhavsnäring. Duscha gärna bladverket då och då så minskar du risken för ohyreangrepp.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack så mycket för snabbt svar!

  Hur kan jag duscha bladverket och hur ofta? Ska jag spraya vatten med något medel eller utan? Ska jag ställa den i duschen eller ute när jag gör det? Hur ofta?

  Tack på förhand!
  Hanna
 • Hej igen!
  Du duschar för att höja luftfuktigheten runt plantan, så du ska bara använda vanligt vatten. Använd en vanlig liten sprayflaska med vatten och duscha gärna flera gången om dagen.
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej,

  Jag tror plantan haft ohyra väldigt länge. Sett massor av små kryp i jorden och många prickar på både blad och grenar. Vad kan jag göra?


  Hanna
 • Hej Hanna!

  Skicka gärna in bilder på bladen, både undersida och ovansidan av bladen, så ska vi försöka hjälpa dig.

  Önskar dig en fin dag!
  Sophie Stefansdotter Trädgårdsmästare
 • hanania
 • Hej igen Hanna,
  Tack för foton. Växten är hårt drabbad av sköldlöss som när angreppet är så kraftigt är svårt att behandla. Min rekommendation är att du slänger plantan i brännbart avfall och tvättar rent platsen där den stått ordentligt och sedan börjar om på en ny frisk växt. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej,

  Plantan är nu slängd, tillsammans med det andra lilla citfusträdet som den stått bredvid när den stod inomhus. Däremot så flyttade jag ut den för kanske några veckor sen. En annan kruka med bara jord har stått på samma bord, samt en annan stor kruka med dill. Bör jag slänga även dessa? Och I sådana fall, finns risk att det spridit sig till alla andra plantor i balkongen eller endast de på bordet?
  Hur vet jag att jag rengjort tillräckligt bra där växten stått?

  Tack på förhand!
  Mvh,
  Hanna

 • Hej Hanna!

  Jag tror inte det är någon större risk att sköldlössen spridit sig till krukorna på bordet, men vill du du vara helt säker slänger du jorden i dessa krukor. Resten av växterna på balkongen behöver du inte oroa dig för. Har du tvättat rent med varmt vatten och diskmedel har du gjort tillräckligt rent.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.