Till senaste kommentaren

Har min dahlia drabbats av knippebakterios?

Hej!
Jag odlar dahlior för första gången i år och för ett tag sedan så toppade jag ett par av dem (förkultiverar dem i fryspåsar i garaget).
Alla började genast läcka en massa vätska från snittet. Två av dem slutade läcka efter några dagar men den tredje har bildat som en liten underlig bubbla där jag gjorde snittet. Är detta normalt eller är det svamp, eller någon annan sjukdom?Precis vid knölen ser jag även att en himla massa skott bildats och läste nyss om knippebakterios.. inte är det väl det den fått?


Förhoppningsvis är det inget av dem men hade varit skönt att vara säker!

Miriam Pålsson

Kommentarer

 • Hej Miriam!

  Tyvärr så ser den stora mängd skott som kommer nere vid basen ut att vara knippebakterios. Vätskan vid snitten som du gjorde är antagligen bara växtsaft som "läcker" ut från snittytorna. Ibland kan den torka till och se lite konstig ut. Plantan som har knippebakterios ska du kasta direkt och du får även vara mycket uppmärksam på de övriga plantorna ifall att de visar liknande symptom.
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Det var det jag var rädd för 🙁 hur blir det med sticklingen jag tog från den då jag toppade? Är det bara att kassera den också?
  Hur uppstår denna sjukdom och förs vidare?
  Miriam Pålsson
 • Hej igen!

  Knippebakterios är tyvärr en väldigt besvärlig och lurig sjukdom. Den orsakas av bakterier och kan ligga latent vilande i jord eller växtdelar i åratal innan den visar sig. Särskilt hos dahlior är den besvärlig, men den angriper ibland även andra växter. Jag skulle inte spara sticklingar från angripna växter, samt se till att kasta bort jord och alla växtdelar - inte på komposten utan se till att det kommer bort med hushållssopor eller liknande. 
  Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Det låter inget kul. Antar jag bör kassera de andra knölarna som kom i samma påse också då?
  Ser inte så mycket skott på dem ännu men en hel del "ögon" .

  Miriam Pålsson
 • Ja, det ser ut att vara begynnande samma problem på den - så tyvärr.
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabba svar Johan!
  Nu har jag kasserat alla mina chocolate cupcake dahlior som jag köpte tillsammans i samma påse. Sticklingar så väl som knölar. 
  Desinfekterade även ytan de stod på och hoppas de andra sorterna skall ha klarat sig undan.

  Trevlig helg och allt gott. 🌱
  Miriam Pålsson
 • Tack och detsamma till dig! Lycka till med odlingarna!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej. Jag har precis grävt upp min dahlia från en stor rabatt med massa andra växter. Såg detta och är nervös att det är knippe. Är det det, och vad gör jag isåfall eftersom det finns andra perenner i rabatten?
  Veronica
 • Hej Veronica!

  Det är svårt att se om detär knippebakterios i ditt fall. Det skulle även kunna vara "vanliga" små skott. Du kommer antagligen att se tydligarte nu när det är dags att ta upp knölarna ur jorden. Du kan då jämföra med bilderna här ovan.

  Knippebakterios drabbar, förutom Dahlia, framförallt pelargoner och jordgubbar. Anda växter som är mottagliga är krysantemum, luktärt, petunia, nejlika och ärt. Så om du haft någon av dessa växter i direkt anslutning till dina dahlior så får du ta bort även dessa samt byta ut jorden.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.