Hur odlar jag dekorationsdahlia i kruka?

Jag undrar vad som är viktigt att tänka på vid plantering av dekorationsdahlia. Jag har försått ett stort antal och skall nu plantera de i krukor och om några veckor är det dags att härda de utomhus. Vad är viktigt att tänka på för en person som aldrig odlat dekorationsdahlior? Hur mycket jord trivs de i? Bevattning? När är det dags att plantera om de? Vart i trädgården tycker de om att vara? Skulle det funka att ha de på verandan i stora krukor?
Frida

Kommentarer

 • Hej Frida, tack för ditt inlägg!

  Vad härligt att du ska börja odla dahlior i kruka. De föredrar stora krukor och behöver ha omkring 25-30 cm mellan varje knöl. Odlar du dem eller några av dem en och en, så tycker jag inte att krukan ska vara mindre än 30 cm i diameter och omkring samma höjd.

  De ska planteras grunt och om de blivit lite gängliga under tiden du förodlat dem, så går det bra att toppa dem för att de ska bli mer kompakta och buskiga. När det gäller vattningen så går inte att ange en exakt frekvens. Det hänger ju på jordvolymen i krukan, hur varmt det är, regn och flera andra faktorer. Jag brukar rekommendera att "vattna med fingrarna" Känn efter med fingrarna en bit ner i jorden och inte bara uppepå jordytan. På djupet dunstar fukten långsammare, speciellt om det är lite större krukor. Dahlian behöver en jämn tillgång på fukt men vill inte stå blöt, speciellt i början innan rotsystemen hunnit växa sig kraftiga.

  Råden för att sätta en dahlia i rabatt går att "lyfta in" i krukodling och här är en artikel med lite generella råd. Odla dahlia

  Lycka till med dina dahlior!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.