Till senaste kommentaren

Ska löven krattas bort från gräsmattan på hösten?

Hej!
Har försökt på bli klok på vad jag bäst gör av mina löv inför vintern. Har bland annat två ekar och lite andra träd på min trädgård/gräsmatta på cirka 700 m2. Framförallt rör frågan om löven ska vara kvar på gräsmattan eller ej.

Ena skolan tycks förespråka att löven sprids ut jämnt på gräsmattan för att därefter klippas/mulchas ned och få ligga kvar som en jordförbättrare över vintern.

Andra skolan förespråkar att gräsmattan skall städas inför vintern. Kvarlämnat gräs/löv kan underlätta för svampangrepp osv.

1. Vem/vad ska man tro på?

Hade ett höstryck idag och gjorde följande. Städade gräsmattan på löv (skola 2) och klippte sista gången inför vintern. Lade istället löven längs med hela min häck samt vintergröna buskarna (rhododenron m.m.).

2. Är det bra att låta löv ligga längs med häcken för att skydda mot tjäle/frost samt ge näring inför våren eller är det bara onödigt? Min svärfar (läs trädgårdsmästare) rensar ändå häcken på våren och svär över löven jag lagt där.

3. Visst har jag förstått det rätt att det är bra att lägga löv kring rhododendron för att bevara fukt över vintern samt skydda mot kyla?

4. Se bifogad exempelbild på en typ av buske (två stycken) som jag har i min trädgård. Vad heter denna busken? Hur ska den skötas? Upplever att den helt säckar ihop under vintern när snön tynger ned den, därför har jag senaste vintrarna bundit upp den för att den ska ”hålla ihop”. Rätt eller fel? Ska man klippa/ansa/beskära den nåt?

Oerhört tacksam för svar och klargörande,
Linus Schyberg
Linus

Kommentarer

 • Hej Linus,
  Växten är en bambu som är vintergrön. Jag tror att jag svarade dig tidigare också om att det är bra att binda upp denna under vintern men det kan såklart vara bra att binda upp den ändå.

  Jag råder dig att kratta upp den största mängden löv från gräsmattan men att hoppa över den sista krattningen och istället köra över löven med gräsklipparen för att jordförbättra gräsmattan.

  Du kan lägga löven både i rabatter och under häcken som ett isolerande täcke för växterna under vintern. Eklöv däremot förmultnar långsamt och bör städas undan från rabatten om våren och istället läggas på komposten.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.