Dhalia

Hej! Jag har en Dahli knölar som är flera år gammal. Övervintrat på min vind i Täckbark.  De växer så fint och blir stora med många blommor. Tråkigt nog blir bladen grå och det ser ut som spinn överdrag. denna sommar har blommorna minskat i antal. Kan jag  gör något eller är de för angripna. Det har kommit många nya små knölar och knölroten är stor, Det jag har fått som råd är att kasta och köpa ny?
Tacksam för hjälp. Mvh Lilian Sandberg
Lilian Sandberg

Kommentarer

 • Hej Lilian!

  Tack för din fråga! Vanligen är det mjöldagg som angriper dahliorna. Mjöldagg är en svampsjukdom och om man har börjat få sjukdomen på plantorna så brukar den även finnas kvar över vintern på knölarna och återkomma. Jag skulle därför i grunden vilja instämma i rådet som du redan fått om att det nog är bäst att skaffa nya knölar.

  Om man ändå vill göra ett försök kan man pröva att bespruta plantorna med en lösning med bikarbonat. Vissa mjöldaggssvampar är känsliga för detta. Spruta nu på en gång med bikarbonat (2 tsk bikarbonat + 2 tsk såpa/ 1 liter vatten). Behandlingen upprepas med ca 1 veckas mellanrum. Klipp sedan bort blasten noga innan du lägger in knölarna för vinterförvaring. Nästa vår till att plantorna inte utsätts för torka och vid minsta tecken på mjöldaggsangrepp behandlar du direkt med bikarbonat. Det är alltså långt ifrån säkert att detta har någon effekt, men om det är gamla kära plantor så kan det kanske vara värt ett försök.

  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svaret. Nu har jag klippt  ned stammen och lagt till förvaring. Skall jag ta upp knölarna och spruta knölarna? Lilian
  Lilian Sandberg
 • Tack för svaret.
  Nu har jag tagit upp mina lökar och lagt de i täckbark. Skall jag ta upp de och spruta nu ? / Lilian S
  Lilian Sandberg
 • Hej igen!

  Nej, det handlar om att spruta bladverket. Var mycket observant på bladen som växer upp nästa vår och testa att spruta vid minsta symptom, så kan det eventuellt gå vägen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt svar. Jag då skall jag prova ditt recept nästa år Trevlig söndag/ Lilian
  Lilian Sandberg
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.