Diagnos på dessa plantor?

Hej på er, har i uppgift att vattna min väns 30 växter medan hon är på semester. Några av dessa har börjat uppvisa tecken på dålig stämning.
Den första är en dieffenbachia ( https://ibb.co/P6btVmT ) som jag vattnat försiktig och nu har bladen börjat vika sig. Har jag undervattnat eller övervattnat? Större delen av krukan är torr ett par centimeter ner utom ena sidan som fortfarande är lite fuktig.

Den andra är en Swiss cheese plant ( https://ibb.co/kQWVcpg ) ( https://ibb.co/hH2SQ8F )
vars blad har börjat bli bruna längs kanterna. Vad bör jag göra?

Tacksam för all råd och tips.
Marcus

Kommentarer

 • Hej Marcus,

  Tack för dina frågor och vad fint att få det förtroendet!

  Att den första växten, Dieffenbachia, hänger med bladen är troligtvis att den har fått lite för lite vatten. Den kan vara lite knepig med att hålla en jämn nivå på fukten men den bör ha en fuktig jord i hela krukan och ca en cm ner i krukan, alltså kan det övre skiktet på krukan torka upp något.

  Den andra växten som heter Monstera har troligtvis lite ljusbrist eller står istället för soligt. Om den står i ett väldigt soligt fönster nu rekommenderar jag att du flyttar den en liten bit in i rummet. Står den istället långt ifrån ett soligt fönster kan du flytta den lite närmare så att den får lite mer ljus.

  Jag hoppas att detta kan vara till hjälp och stort lycka till!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.