Till senaste kommentaren

Hur förökar jag min Dracaena Massangeana?

I somras "misshandlade" vi denna växt, hade den utomhus i fullt solljus... Nu har den som "tur" är, börjat hämta sig. Vår fråga, skulle man kunna ta av de två nu så långa skotten och plantera i egen kruka? Eller kan man kapa av den tjocka stammen och plantera? Vad ska vi göra, den ser inte rolig ut nu.

Sussi

Kommentarer

 • Hej Sussi,

  Tack för din fråga!

  Doftdracenan kan du ta sticklingar på och även beskära för att forma om den. Sticklingarna kan ibland vara lite svåra att få igång medan det oftast är lätt att få den att bryta nya skott från stammen.

  Min rekommendation är därför att kapa de två längre skotten som sitter högst upp till och använda som sticklingsmaterial. Dessa klipps i nära anslutning där de går från brunt till grönt där rotanlagen borde kunna rota sig och utvecklas. Dessa planteras sedan i såjord som hålls lätt fuktig. Använd gärna en genomskinlig plastpåse över sticklingen för att hjälpa den behålla fukten och placera ljust.

  Den stora stammen kan du sedan såga rakt av någon cm ovanför det lilla skottet som då sitter kvar höst upp. Det lilla skottet kommer hjälpa till att försörja hela vägen upp och det lite längre skottet strax under kommer bilda en naturligt ny topp.

  Jag hoppas att detta var till hjälp och stort lycka till!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
 • Tack för ditt snabba svar!
  Ska bli spännande att prova göra som du beskriver.
  Hur djup ska man sätta sticklingarna ungefär?Förstår det som att man inte behöver göra något uppe på snittet där man sågar...

  Mvh Sussi
 • Hej Sussi!

  De behöver stå så pass djupt att de med hjälp av ett par eller tre stödpinnar kan klara att stå utan att falla. Det beror lite på hur stor och djup krukan blir, men kanske någonstans mellan 5 och 10 centimeter djupt.
  Om man sätter dem djupare än så kan det finnas risk att jorden inte hinner bli ordentligt syresatt mellan vattningarna.

  Innan du planterar ner skotten i ny jord, så låt gärna snittytan torka till innan du sätter ner den. Det gör att den blir mindre känslig för den jämna fukt som krävs för att de nya rötterna ska kunna etableras. Det kan ta alltifrån ett dygn till några dagar, men oftast åt det snabbare hållet.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.