Till senaste kommentaren

Övervintring och skötsel av drakfrukt?

Jag undrar hur man ska sköta om drakfruktsplantor där jag själv sått frön från en drakfrukt. Vissa har fått orange fläckar på sig och vissa tappar färg, blir mjuka och vissnar eller går av. Krukorna står ljust i sydvästfönster i en veranda med många fönster, typ 18 grader men varmare när solen ligger på. Hur sköter jag om dessa? Tack på förhand

Maria

Kommentarer

 • Hej Maria, tack för ditt inlägg!

  Vilket roligt projekt att odla upp egna drakfruktsplantor från frö.

  Det låter som att det är en bra växtplats för plantorna, möjligen kunde temperaturen sänkas lite nu från oktober/november tills det ljusnar igen efter vintern - någonstans mellan 12 och 15 plusgrader är optimalt. I den bästa av världar tar de tacksamt emot extra växtbelysning under den här perioden men de brukar klara sig hyggligt ändå.

  Att de får lite mörka partier har med bristen på ljus att göra - det är svårt att undvika i våra moderna bostäder med hög värme, torr luft och ett par månader då inte ens ljuset i ett söderfönster är av bra kvalitet. Det är tecken på stress.

  Drakfrukten vill gärna ha en genomsläpplig jord. Att de blir lite gula har ofta med lite för mycket fukt att göra även om ljusbristen kan bidra även här. Vid omplantering, så använd gärna en bra blomjord som du blandar ​perlite​​​ i.

  Med tanke på att vi snart är igenom den mörkaste tiden på året och ljuset kommer tillbaka nu, så tycker jag inte det finns någon anledning att misströsta om plantorna - tvärtom!

  Vänliga hälsningar,

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.