Dvärgapelsin

För c:a 60 år sedan köpte jag ett litet träd, som då kallades för kinesisk dvärgapelsin, till min mormor. Jag fick sedermera ärva det, och det har hängt med sedan dess. Mycket har hänt under åren, och det har överlevt, blommat och fått små sura apelsiner.
Men nu är det illa. Planterade om det i större kruka och medelhavsområdet förra våren, och det nästan exploderade av förtjusning, massor med nya skott och blommor. Men i höstas blev något fel. Massor med blad ramlade av och resten vissnade. Innan vintern var över trodde jag det hade dött helt, men så såg jag, i våras, små nya skott på stammen och en del grenar. Men nu börjar även en del småskott vissna. Jag fruktar att det är nån slags vissnesjuka, men skulle bli överlycklig om det gick att hjälpa det på ngt vis. Betraktar det som en kär gammal familjemedlem.
Ska försöka skicka med några bilder, så ni kan se hur det var och har blivit. Nu kom dom i helt fel ordning. Ska vara: 2,3,1 och 4
  Snälla hjälp!     Cici
Cici Lundgren Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Cici!

    Tack för dina frågor! Fantastiskt roligt med ett så gammalt citrusträd som du och din mormor lyckats få att överleva i så många år. Just vissnesjuka brukar inte drabba citrusträd, så det kan vi nog utesluta. Att växter ger en sån där oerhört riklig blomning fruktsättning är ibland ett tecken på att trädet börjar bli allt för gammalt eller att det av någon annan anledning inte mår riktigt bra. Därmed vill trädet säkra sin avkomma och sätter därför massor av frukter för att sprida så mycket frön som möjligt. En sådan åtgärd (avsett varför den uppkommit) är mycket ansträngande för växten och ibland orkar de helt enkelt inte växa vidare därefter.

    Med ett så gammalt fint träd så ska man såklart inte ge upp för tidigt utan naturligtvis ge trädet alla chanser att återhämta sig och växa vidare. Så länge trädet är grönt eller det i vart fall fortfarande finns liv kvar i stammar och grenar (man kan testa genom att skrapa med nageln på barken och se om det är grönt inunder) så tycker jag att du bara låter trädet stå kvar och fortsätter att pyssla om det. Förhoppningsvis så klarar det av att själv återhämta sig.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.