Till senaste kommentaren

Vad gör jag åt dvärgfoting i mitt citronträd?

Hej av en slump såg jag 1 dvärgfoting i min kruka till citronträdet. Ska jag låta de vara ? Kan de skada växten? Jag har bara haft den i mitt uterum. Finns det något bekämpningsmedel?
Amin

Kommentarer

 • Hej!
  Så länge det bara är någon enstaka så är det bara att plocka bort. Man kan även låta krukan stå i en hink med vatten ett tag. Då brukar ev insekter fly fältet. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Fick en planta av någon sorts citrusfrukt i vintras. Stått i ljust badrumsfönster. Fick ljusbruna fläckar för ett par veckor sedan. Ser inte riktigt glad ut. Vad göra?
  K Aigner
 • Hej!
  Det ser ut som att din citrusväxt fått brännskador på bladen. Nu börjar vårsolen bli stark, så i fönster med direkt sol bör ömtåliga växter skyddas genom att skuggas eller så får man flytta växten till ett annat fönster med mindre sol. Det är också hög tid att börja vattna med Medelhavsnäring, så att de nya bladen orkar utvecklas ordentligt. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Har nu upptäckt flera tusenfotingar i krukan till mitt citronträd träd i uterummet. krukan är rätt stor så att sätta in vatten går inte :(. Finns det något bekämpnkngsmedel man kan vattna med som inte förgiftar frukterna?
  Amin
 • Hej Amin!
  Tusenfotingar skadar vanligtvis inte växten, utan är harmlösa. Det finns inga bekämpningsmedel för detta att tillgå, utan om du tycker de känns otrevliga så får du plocka bort dem för hand, om det inte går att sätta krukan i vatten. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej
  Jag har nyligen köpt ett citronträd och tänkte plantera om det i en större kruka idag. När jag lyfte ur rotklumpen ur ursprungskrukan så krälade det runt 5-6 tusenfotingar på botten. Började genast fundera över hur många som då kan finnas runt rötterna. Vad kan jag göra för att få bort dem, eller är det bara att låta dem vara? I så fall riskerar man väl att de flyttar in i någon annan växts kruka?
  Eva
 • Hej Eva!

  Som nämnts tidigare här i tråden så är tudenfotingar inget skadedjur och de gör normalt ingen skada på dina växter. För växternas skull spelar det alltså ingen roll om de kryper omkring i jorden, men om du tycker att de känns otrevliga så får du lyfta ut dem i trädgården allt eftersom du upptäcker dem. Lycka till med nya citronträdet!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.