Eklöv i rhododendronbuskarna?

Hej!

Har flera rhododendronbuskar i trädgården (planterade för två år sedan), som ligger i bra skuggläge under två ekar. Med det sagt så samlas det mycket eklöv i buskarna. Jag lät dessa ligga i höstas som frostskydd.

Min svärfar, som hjälper mig i trädgården, har nu sagt att jag ska kratta bort alla löv, detta då han ska gödsla med rhododendrongödsel. Sagt och gjort. Nu googlade jag och om jag förstår rätt så är eklöv perfekt gödsel för just rhododendronbuskar vilket får mig att tro att jag kanske skulle ha låtit löven ligga och brytas ned istället...

Frågor:
1. Är det bättre att jag, inför framtiden, låter eklöven ligga kvar under buskarna och verka som jordförbättring under säsongen?
2. Om Ja på fråga 1, behövs då särskilt rhododendrongödsel (som svärfar tjatar om)?
3. Om Ja på fråga 2, kan gödslet bara strös över eklöven eller måste de inte spridas under lövtäcket?
4. Om Ja på fråga 1, dvs att det är bra att låta eklöven ligga kvar under säsongen, är det då en god idé att ”mulcha” löven på hösten, inför vintern, så att löven förmultnar snabbare?

Tacksam för svar,
Linus
Linus Schyberg

Kommentarer

 • Hej Linus!

  Tack för din fråga! Eklövens främsta förtjänst är att de innehåller mycket syra, vilket hjälper till att hålla det låga pH-värdet som plantorna behöver. Att kratta in eklöv under buskarna är därför en bra åtgärd och man tillför samtidigt jorden mycket mullämnen samt en liten del växtnäring. Plantorna behöver dock även rhododendrongödsel, då näringsinnehållet i gamla löv är rätt litet. Så svaren på dina frågor blir följande:
  1. ja
  2. ja
  3. det går bra att bara strö det ovanpå löven, men växterna tillgodogör sig det snabbare om det myllas ned något. Välj alltså själv, beroende på tid och "lust" ;-)
  4. Att finfördela löven gör att de snabbare bryts ned och snabbare kommer växten tillgodo, så om du vill göra detta så är det bara en fördel :-)

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.