Till senaste kommentaren

Varför får vår eldkrona svarta fläckar på bladen?

Vår Eldkrona på stam står innomhus nu på vintern och fått nya små blad, men längst ut
på de nya bladen blir det svart och så småningom släpper bladen. Vad kan detta bero på?
Temperaturen är cirka+20 gr.och ljust.

Börje

Kommentarer

 • Hej Börje,
  Tack för din fråga! Har du möjlighet att bifoga en bild på bladen och det svarta så kan jag få en bättre uppfattning om eldkronan. Ser fram emot att höras snart igen.

  Skötselråd Eldkrona
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej igen.Tack för ditt svar och här kommer ett par foton
  Börje
 • Hej och tack för bilderna!

  Att bladen svartnar är ett tecken på stress. Efter månader av mörker, även om ni valt en ljus plats inne, så är det ändå ämligt med ljus från september och framåt.

  Eldkronan, liksom andra medelhavsväxter, föredrar en sval och ljus växtplats under höst och vinter, men i våra moderna bostäder får de oftast sommarvärme och mörker. En växtbelysning och eller en svalare växtplats (men som ändå är frostfri) gör att bladfallet inte blir lika kraftigt, även om de alltid brukar tappa en del.

  I bland tappar de bladen helt och ibland blir det kvar en del. Plantorna brukar ändå klara sig för det mesta. Någon gång i mars kan det vara dags för omplantering och beskärning. Beskärningen gör att man kan jämna till kronan lite, men gör också nytta på så sätt att det talar om för plantan att det är dags att börja växa.

  Här är en länk till en artikel på vår hemsida som handlar om att övervintra medelhavsväxter. Den nämner inte eldkronan specifikt, men den stämmer väl in på alla utom fikon, som ska släppa alla blad varje höst. Länk till ​artikeln​​​

  Lycka till!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.