Entrérabatt

Hej!
Jag skall anlägga två rabatter på vardera sida av vår farstukvist och rabatterna är ca. 4 m långa och 2 m som djupast. Zon 3 och med sol på morgonen till lunch och därefter ingen sol alls.
Jag har redan bestämt mig för att ha vidjehortensior Annabelle - hade gärna egentligen velat klämma in tre på vardera sida men inser också såväl platsutrymmet för det samt att jag ju också samtidigt skulle vilja ha mer i rabatten för att se till att det blommar/är fint där; hela säsongen (april - sen höst).
Det är ett gult klassiskt trähus med vita knutar och ligger ute i skogen. Jag vill gärna att blomningen förblir just vit eventuellt gult och grönt förstås. Kan eventuellt inkludera något blått då jag har lite blått i övriga trädgården med.
Vad tror ni skulle vara bra? Tänker mig främst att jag behöver en marktäckare och har tänkt allt från hasselört, till murgröna, daggkåpa, smultron, bl.a.

Jag har även tänkt inkludera något prydnadsgräs och det som jag tänkt mig är tuvröret Karl Foerester.
Men vad mer kan vara fint för en entrèrabatt där jag, som sagt, gärna vill ha en lång blomningstid/långt skönhetsvärde?
Jag gillar både hostor, daggkåpa, Jack frost, ormbunkar, kantnepetor, nävor..
Tack på förhand!
Hälsningar,

Johan

Kommentarer

 • Hej Johan,
  Så roligt att höra ifrån dig här på Experten! Så fin allén är fram till ert vackra gula hus. Hortensian 'Annabelle' kommer verkligen passa in i rabatterna och gärna tillsammans med daggkåpan som blommar med sina skira gula blommor på försommaren och som passar stilmässigt fint ihop med huset. Jag tycker även att någon blåblommande perenn som tex PYRENEISK ASTER
  Aster pyrenaeus 'Lutetia' tillsammans med den vitblommande röda solhatten 'Alba' som blommar på sensommaren/hösten. Även den marktäckande VITMALÖRT
  Artemisia ludoviciana 'Silver Queen' passar liksom höstanemon i vitt eller rosa.

  Ser fram emot att se hur rabatten blir!

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.