Till senaste kommentaren

Varför får fikonträden bruna blad?

Jag har ett fikonträd hemma som står ute på en solig uteplats. Nu har bladen börjat bli bruna och krullar ihop sig. Bruna stråk, som rost, på stammen och bladfästen. Har inte hittat någon ohyra på det och vattnat mycket. Vad kan ha hänt?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Det låter som att fikonträdet har varit utsatt för torka i något skede. Kanske att det också varit utsatt för lite kyla och blåst i kombination med att det varit för torrt i jorden.
  Det låter inte som att det är svamp eller ohyra, så plocka bara bort de blad som är tråkigaste. Nya blad utvecklas snabbt under våren och sommaren. Är trädet inte omplanterat sedan du köpte det, kan det vara en bra idé att göra det också. Lämpligaste tidpunkten för omplantering är på vårvintern.
  Blomsterlandet
 • Hej! Jag har köpt ett fikonträd hos er. Bladen har börjat skrumpna ihop & lite brunt på. Har vattnat o vindskyddat samt täckt över nattetid med duk. Även duschat, Kan jag göra nåt ytterligare? Kan det vara någon sjukdom och jag kan få ett återköp? Mvh Emma
  Emma
 • Hej Emma,
  Fikonträdet reagerar förmodligen på flytten med att bladen torkar in. Det är ett nytt läge som trädet måste anpassa sig till. Avvakta ett par veckor så har alldeles säkert nya friska blad vuxit ut. Du kan även behålla fiberduken under dagtid eftersom solljuset kan vara starkt och bränna bladen. Även solljuset kommer trädet anpassa sig till efter ett par veckor och då behövs ingen fiberduk. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej Linda! Tack för svar! Precis, tror & hoppas också på att det är så. Klippte bort några ledsna blad då Kaj tänkte att de tar näring i onödan. Vilken temp nattetid är ok med duk över? Kanske bra att undvika att flytta den in o ut om det stressar plantan? Har haft den ute med fil i lekstugan senaste nätterna, dagtid kanske också bra om det är vindstilla? Mitt växthus snart klart så då mår det väl bäst där😊🌱ha det fint! Mvh Emma
  Emma Hollander
 • Hej igen Emma,
  Det var rätt tänkt med att klippa bort det hängiga bladen. Det bör inte utsättas för minusgrader utan då får du ställa in trädet över natten. Härligt med växthuset! Där inne kommer trädet att stortrivas.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Vad är det för fel på fikonträdets blad.
  En vitpudrade hinna. Brun rand på några blad. 

  Marga Wahlqvist
 • Hej Marta,
  Jag har lite svårt att se på bilden men det skulle kunna vara mjöldagg. Det uppstår när en växt stått för torrt och varmt under längre period. Genom att duscha eller spraya vatten på bladen och hålla en jämn fuktighet i jorden och bara låta denna torka ut lätt kan mjöldagg förhindras. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.