Till senaste kommentaren

Filodendron 'White Wizard' - Omplantering & Sidoskott

Jag har en Filodendron 'White Wizard' som har fått ett sidoskott. Jag står i färd att plantera om huvudplantan och sidoskottet i en större kruka och undrar hur jag då bäst hanterar sidoskottet.
Skall jag separera sidoskottet i en separat kruka och hur gör jag då det på bästa sätt?

Sidokottet

Niklas

Kommentarer

 • Hej Niklas, tack för ditt inlägg

  Vad roligt att du fått den att trivas så bra! Det ser ut som att plantan behöver planteras om i en större kruka med ny fräsch jord och lite mer utrymme för rötterna, bra att det är på gång!

  Det spelar inte så stor roll om du separerar den mindre plantan från moderplantan eller inte, men om du vill sätta den för sig, så försök att skära eller klippa bort den så att du får med tillräckligt med rötter, ju närmare moderplantan desto bättre.

  Ett tips efter omplanteringen är att känna en bit ner i jorden innan vattning. En ny och större kruka kan oftast hålla kvar fukten mycket längre än den gamla och det kan finnas väta kvar ner på djupet även om de översta jordlagren torkar till.

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Tack. Vilken typ av jord bör White Wizard planteras i när jag nu planterar om den i en större kruka? Skall man blanda i något som dränerar jorden eller liknande?
  Niklas
 • Hej igen,

  Egentligen fungerar vanlig (men bra) blomjord till de flesta Philodendron men jag föredrar att blanda i cirka 20% perlite i för att jorden ska bli mer genomsläpplig och luftig. Tycker att det är lätt att fukten annars blir stående lite för länge under den mörka årstiden.

  Här kan du läsa lite mer perlite

  Allt gott,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.