Till senaste kommentaren

Fiolfikus, har den fått rotröta?

Hej!Jag har haft min fiolfikus i två-tre år och den har knappt tappat ett löv. Omplanterad i stor kruka med lecakulor i botten. Dumt nog flyttade jag på den när julgranen skulle in i år, och jag verkar dessutom ha lyckats övervattna den vilket gjort att den nu tappar blad och mer än hälften har mörkbruna fläckar som startar i kanten och sprid in. Bild-googling verkar tyda på att root rot? Hur kan jag på bästa sätt bromsa upp detta?

Tack på förhand!
Cecilia

Kommentarer

 • Hej Cecilia, tack för ditt inlägg!

  Vad tråkigt att inte fiolfikusen mår bra.

  Det är inte alls säkert att det gått så långt att den fått rotröta. Det är ganska vanligt att den får för mycket vatten under den mörkaste perioden på året. Blad eller bladkanter mörknar och torkar in, tillsammans med det faktum att det är torr luft och att ljuset generellt är för klent under höst och vinter.

  Försök att lyfta ur hela rotklumpen och se hur rötterna ser ut. Är rötterna blöta, grå och soggiga så kan det vara lite röta. Då behöver dessa putsas en del. Om jorden fortfarande är fuktig efter övervattningen en bit ner i krukan kan det vara läge och en bra tid att plantera om den helt i ny fräsch blomjord och med samma mängd lecakulor i botten.

  Utrymmesmässigt behövs kanske inte en större kruka men för att snabbt få bort eventuell överskottsfukt tycker jag att en omplantering kan vara bra att göra så snart som möjligt, såvida det verkligen inte rör sig om rotröta som gått längre - återkom gärna med bilder om du känner dig osäker.

  Eftersom du haft din fiolfikus flera år och den mått bra med den skötsel den fått tidigare, så tror jag att du sköter om den bra. Jag tycker att en sådan här fuktighetsmätare är ett jättebra hjälpmedel till större växter med stora krukor. Det är ofta jättetorrt upptill i krukan men kan ändå vara rejält fuktigt längre ner och kan vara svårt att nå längre ner med fingrarna för att känna efter.

  Med vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.