Fiolfikus

 Hej! Min fiolfikus som jag köpte i somras har levt och verkar må bra fram tills för en och en halv månad sen, då blev många blad gula och ramlade av. Jag hade vart på semester två veckor och kanske råkade övervattna den lite när jag kom hem, men nu har det gått ytterligare en månad och den verkar inte återhämta sig, bladen hänger. Har inte vattnat den på två veckor nu, tidigare fick den vatten en gång i veckan, sprayade lite vatten på bladen precis. Har ni nått tips på vad jag kan göra?  Blir så ledsen över att den håller på att dö. 🙁
Johanna Skarle Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Johanna,
  Du har redan kommit fram till svaret själv, nämligen övervattning och har agerar helt riktigt genom att hålla tillbaks på vattningen. Jag tror nog du har goda förutsättningar för att få fiolfikusen att överleva eftersom jag på den sista bilden ser att två blad i toppen inte skojar. Det är dock möjligt att de blad som fortsatt hänger drabbats av syrebrist och kommer lossna. Men som sagt nya blad växer ut. Du kan så smått börja ge växten näring vilket den kan ha behov utav nu när den ”startar om”. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare


 • Hej, jag har haft detta träd hemma en månad och det verkar trivas. Jag är dock osäker på hur mkt vatten den skall ha vid varje vattning? Jag vattnar nu onsdag och söndag varje vecka, med ca 1-1,5 liter. Plus näring en gång i månaden framåt. Den får ingen direkt sol men står väldigt ljust i söderläge, vilket den verkar mår bra av, efter en mörk lokal där den stod tidigare. Jag undrar också om jag skall vrida/snurra 180 på den för bättre växtlighet? Jag vill gärna att den växer som ett T och inte som en boll, då den kommer ta för stor plats. Tusen tack för svar!
    Vänligen, Sara
  Sara
 • Hej Sara,
  Vilket fantastiskt exemplar av fiolfikus! Det är dessvärre svårt att ge ett exakt mått på mängden vatten. Men den vill gärna att jorden torkar upp lätt mellan vattningarna. Ett tips är att köpa en fuktighetsmätare som du kan sticka ner djupt i jorden och läsa av hur blött eller torrt det är. Fuktighetsmätare finns i Blomsterlandets butiker. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack snälla för snabbt svar, det ska jag köpa! Skall jag vrida något på trädet tycker du, eller kommer det forma sig bra utefter väggen här? Glad Påsk!
  Sara
 • Hej igen,
  Jag tycker inte att du behöver vrida på trädet, speciellt inte om du vill att det ska forma sig efter placeringen. Än en gång lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare


 • Sista frågan nu, tack snälla för era svar 😀 Ser att det kommer nya blad högst upp (bara där), men varför tror ni att de är brunprickiga? Ett par löv har även små bruna sprickor som ni ser på bilden överst och några blad större bruna fläckar. Är det något jag kan göra mån tro för att undvika detta? Ska man ta bort blad som är bruna?


  Sara
 • Hej Sara!
  De nya bladen på fiolfikus får nästan alltid sådana bruna fläckar som du visar på bilden. Det kallas för vattenödem och uppstår bland annat på grund av ojämn vattning samtidigt som plantan växer. Det brukar växa bort med tiden och är inget att oroa sig för. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Köpt en filofikus från er i början av juli. Fick massa med tips om vattnig och spraya bladen. Gjort allt men i Början av november börja den bli brun och tappa bladen, den ser hemskt ut. Har bara haft den 4 månader. Varför vart den så..
  Britt
  Britten Gebrail
 • Hej Britten,
  November - januari är utmanande månader för de flesta av våra krukväxter då de lider ljusbrist. Så som du beskriver din fiolfikus verkar det vara just vad som påverkat denna också. Du kan placera den i det ljusaste fönstret och om möjligt komplettera med en växtlampa. Då hoppas jag att den återhämtar sig.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.