Till senaste kommentaren

Varför har min fläder döda och friska grenar?

Hej!
Har en fläder på 3 år. Grön och växte fint år två men i år (3:e året) har grenar torkat och en del är friska med gröna blad.

Har skrapat lite på torra delen av stammen men kan inte riktigt se vad som orsakar den torra delen då fläderbuske lever på andra delen.
Kan det vara så att den kommer igen utan jag ska ta bort de torra grenarna men ge mer näring?

Tacksam för råd! 
Se bifogade bilder.
Önskas mera i närbild kan det ordnas.
Mvh
Therese
Therese

Kommentarer

 • Hej Therese, tack för ditt inlägg!

  Jag kan inte se några bilder alls bifogade eller inbäddade. Har du möjlighet att testa att svara och bifoga bilderna om igen. Gärna bilder från flera håll och en där man ser lite av det kringliggande.

  Det kanske är en del av den torra sidan som behöver beskäras, men det är svårt att avgöra utan att se den. Generellt kan jag annars säga att en fläder i princip kan jämnas med marken, och ganska snabbt växa till sig igen.

  Återkom gärna så ska jag försöka ge lite mer råd.

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Therese
 • Hej Therese, tack för dina bilder!

  Vad tråkigt att en del av din fläder har torkat. Det ser ut som att den har fått frost/vinterskador och frusit tillbaka. Att det händer för fläder är inget ovanligt och då är det bara att klippa bort döda grenar. Det är bra att du har skrapat på grenarna för att se om det är grönt under barken. Om det är grönt så är det tecken på liv, men om det skulle vara brunt eller kännas torrt så är det dött och kan tas bort från plantan. Anledningen till varför den frusit tillbaka så mycket kan bero på växtzonen. Vi rekommenderar att plantera fläder i zon 1-4 och om man bor i en annan zon så kan man jobba med mikroklimat och vara noga med att skydda plantan lite extra inför vintern.

  För ditt träd skulle jag rekommendera att gödsla nu runt mitten på sommaren med ett bra trädgårdsgödsel och vattna för att få en bra tillväxt och skydda den med löv eller säckväv inför vintern.

  Hoppas den kommer igång och att du får njuta av massor av blommor och bär snart!
  Christofer Wassberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.