Till senaste kommentaren

Kan jag dela/ta skott av min flamingo?

Är dålig på växters namn  men visst är detta en flamingo?  Den är lite stor o skulle vilja dela upp den till fler.  Var o hur delar jag?  Kan det jag delar  sättasdirekt i jord eller skall den stå i vatten ett tag ?
I-B

Kommentarer

 • Hej I-B, tack för ditt inlägg!

  Växten är en rosenkalla som är närbesläktad med flamingon. Både flamingon och rosenkallan är arter av Anthurium.

  Flamingon är ofta matt i de färgade hölsterbladen under blomkolven, medan rosenkallan är högblank eller blank. Flamingons blomkolv är nästan alltid krökt medan rosenkallan har rak blomkolv. Krökningen hos flamingon sägs påminna om en flamingos näbb. Som det ofta är så finns det undantag, men i dag är det mycket ovanligt att den äldre flamingon finns till salu.

  Det är lätt att föröka Anthurium vid omplantering. Det brukar nästan alltid gå att bryta loss bitar nere i roten som man sedan sätter i såjord (eller så- och kaktusjord som den också kallas) men jag rekommenderar att man ändå skär eller klipper med en vass ren kniv/sax för att inte riskera att bryta sönder den så att det läker sämre.

  Trots att både rosenkalla och flamingo är lätt kalkskyende går det bra att plantera i helt vanlig blomjord. Men sedan tycker jag att man ska välja en krukväxtnäring som är kalkfri som vår egen Krukväxtnäring för blommande växter

  Med vänliga hälsningar,


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.