Kan man flytta etablerade tujor?

Går det bra att gräva upp och flytta etablerade tujor?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Visst kan man flytta på tuja, i vart fall så länge de inte blivit allt för stora. Se bara till att gräva så stort som möjligt runt omkring plantorna så att rötterna inte tar mer skada än nödvändigt. Bästa tiden att flytta plantorna är tidigt på våren, så snart man kan gräva i jorden.
  Blomsterlandet
 • Hejsan
  Ska plantera häck, blev då erbjuden en tuja häck som är 2 meter hög, är det möjligt att flytta den och få den att överleva. Hur djupt bör man gräva isåfall?
  Susanne J
 • Hej Susanne!
  Ju större plantor desto svårare att flytta, men visst går det, bara man gräver tillräckligt djupt. Till så stora plantor behöver du gräva upp så stora jordklumpar att du knappast kommer att kunna bära dessa för hand. Liten grävmaskin är nog att rekommendera. Kan inte säga något exakt mått på hur djupt, utan du får försiktigt gräva fram rotsystemet för att se hur djupt det sträcker sig. Inte helt enkelt alltså, men det kan gå. Lycka till med grävandet!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej

  Vi ska göra ett försök på att flytta en stor thujahäck, vad är bästa jord att använda och är det bra eller dåligt att gödsla? i så fall med vilken typ av gödsel?
  Sigrid
 • Hej Sigrid,
  Det kan absolut gå bra att flytta tujaplantor. Var noga med att sköta dem med vatten under hela växtsäsongen bara eftersom de lätt torkar ut när rotsystemet har förminskat. Tips är att vattna buskarna ordentligt något dygn för flytten och även fylla planteringsgroparna med vatten i samband med planteringen. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej                                                                                                                                 Vi har en äldre tujahäck där några plantor tyvärr har dött. Är det möjligt att ta bort dessa, 4st i intill varandra, och ersätta med nya? Hur går vi tillväga för att inte förstöra rötterna på de friska tujorna intill? Är det bäst att nyplantera små eller större plantor?

  Marita

  Marita Hellgren
 • Hej,
  Nu är en bra tid att kompletteringsplantera häckväxter som dött. För att skillnaden i storlek ska bli så liten som möjligt råder jag er att köpa större krukodlade exemplar. Något dygn före ni försiktigt gräver upp de plantor som dött råder jag er att vattna omkringliggande plantor innan. Detta för att de ska ha sugit i sig så mycket vatten som möjligt och försett sina kvistar med. Eftersom dess rotsystem kan skadas dvs minskas vid grävningen. Innan ni planterar de nya tujorna råder jag er att jordförbättra gropen med barkmull och kogödsel. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.