Till senaste kommentaren

Flytta väletablerad hortensia och magnolia?

Hej! Vi har fem stycken stora hortensior ca 1,5x1,5 m stora och en stor magnolia ca 2x2 m som vi behöver flytta på på grund av nybyggnation och dom är tyvärr ivägen. Vi vill gärna flytta dom till en ny plats i trädgården och ge dom bästa förutsättningar för att etablera sig på sin nya plats.
Vi kommer behöva flytta dom nu i februari, och först till en tillfällig plats för att är huset är klart sätta dom på sin nya plats närmre huset. Vi bor i halland. Vi har möjlighet att ta upp dom med grävmaskin för att få med så mycket som möjligt av rötterna. Vad ska vi tänka på? Ska man vattna rötterna innan? Behöver vi ha någon speciell jord? Vi behöver alla tips vi kan få, tacksam för svar 😀
alexandra

Kommentarer

  • Hej Alexandra,
    Så spännande med nybyggnation! Att flytta buskar som har etablerat sig bra kan vara en utmaning. Men om ni får hjälp av grävare som kan få med sig så stor rotmassa som möjligt är det mycket bra. Det är ingen mening att vattna växterna innan flytt då de inte är i tillväxt och därför inte kommer suga upp vattnet. Den nya jorden bör vara mycket mullrik och gärna med ett något lägre pH. I vår, slutet av mars kan ni beskära hortensiorna för att minska omfånget på buskarna och på så vis få rotsystemet i balans mot grenar och blad. Stort lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.