För blöt hortensia

Hej!
Jag undrar om jag kan få ett råd ang en hortensia (Vidjehortensia annabelle) jag planterat i en stor frostsäker kruka (lindesbergskruka) i slutet av okt början av nov. När den planterades vattnade jag jorden, kanske lite för ordentligt är jag rädd för. Jorden är nu ca 2-3 veckor efter plantering fortfarande fuktig, även på ytan, och jag är orolig för att den kommer fara illa av att stå så blött nu när minusgraderna nalkas. Jag var lite för optimistisk kanske i att tro att en del av vattnet skulle hinna sugas upp/dunsta. Vad kan jag göra för att skydda/rädda hortensian? Kan man få jorden att ”torka upp” på något fiffigt sätt?
Hortensian står utomhus och under tak och jag bor i Stockholm.
Gustav Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Gustav!

  Tack för din fråga! Jag undrar om du gjorde något hål i botten på krukan innan du planterade? Om jag minns rätt så brukar dessa krukor vara "förberedda" för att göra hål i botten, men man måste själv göra hålet (vissa väljer att inte göra det). Om du inte har gjort några hål så skulle jag rekommendera dig att bara lyfta upp krukan (eller ställa upp den på en bordskant eller liknande) och med en grövre borr alternativt kniv eller liknande borra upp några hål i botten så att överskottsvatten kan dräneras bort. Det kommer din växt att behöva både nu i höst och i framtiden. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • hej johan

  Självklart är det hål i botten på krukan och det är dessutom leva och grus i botten fördräneringen.
  ​Borde jag oroa mig för att jorden är fuktig och att rötterna kan ta skada av det eller är det ingen fara?
  Gustav
 • Hej igen!

  Då förstår jag! På din första beskrivning tolkade jag det mer eller mindre som att växten stod i vattenmättad jord. Om krukan är dränerad och isolerande så är det ingen fara för växten. Jorden blir ju fuktig även utomhus när det regnar mycket. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.