Till senaste kommentaren

Förebygga angrepp på rosor för denna säsong

Hej!

Jag har en rabatt med fem olika rosor planterade för fyra och fem år sedan. Det är olika sorter, bland annat en Ingrid Bergman. Problemet är detsamma för samtliga rosor, vi har fått angrepp av det som jag tror kallas för Svartfläckssjuka. Rosorna blir svartfläckiga och vissa gulnar. Misstänker att det är mer än detta, då en del blad även har hål i sig och vissa grenar och stammen har områden som är svarta. Jag har läst lite om detta på nätet, i en bok om rosor jag har och försökt angripa problemet på flera sätt, utan att riktigt ha lyckats.

Första två åren vi hade rosorna var det inga angrepp alls, tredje året fick vi angrepp på ett par av buskarna (Svartfläckssjuka). Vi köpte då en produkt som heter "SB Plant invigorator & bug killer". Första året tycktes det göra susen, men nästa år kom angreppen tillbaka. Vi använde då produkten med mer begränsad framgång. På våren 2020 bytte vi ut mycket av jorden och försökte vara extra noga när vi klippte rosorna, men angreppen fortsatte.

Rosorna blommar fint och står i ett bra relativt soligt läge. Vi vattnar sparsamt och tillsätter rosennäring efter råd som vi bland annat läst om här på blomsterlandets sidor.

Inför i år funderar jag på om det är något mer vi kan göra, eller om det är dags att ge upp och gräva upp allt, byta ut all jord och plantera nya rosor.

Tacksam för tips och råd om detta.
Thomas Klasson

Kommentarer

  • Hej!
    Det är svårt med rosor. De drabbas mycket ofta av diverse svampsjukdomar, skadeinsekter och larver som äter hål i bladen. Vissa sorter är mer utsatta än andra, men rosor över lag är en utsatt växt. Svartfläcksjuka är vanligt och det kan även vara barkfläcksjuka det som ger mörka stammar. Det sistnämnda får beskäras bort. Förra året var det stora angrepp av barkfläck, jag fick själv beskära ner nästan alla rosor ner till grunden. Det som växte upp såg betydligt bättre ut. Det finns nyttosvampar att köpa och mylla ner i jorden eller spraya växterna med, tex Binab. Det kan hjälpa något. Att gräva upp och ersätta med nya rosor är tyvärr inte säkert att det hjälper. Det kan bli samma sak igen även med nya rosor. Eftersom det dessutom är dåligt med medel som hjälper, så får man nog acceptera en hel del angrepp om man vill ha rosor. Annars finns det betydligt friskare växtslag att plantera, men rosor är ju alltid rosor.
    Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.