Hur förökar man vildvin?

Hur förökar man klätterväxter som vildvin?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Att föröka vildvin är enkelt och kan göras genom att ta sticklingar med eller utan rötter. Om du väljer att ta sticklingar utan rötter är det bäst att göra det i början av sommaren, detta för att sticklingarna ska hinna bilda rötter under säsongen. Ta 20-30 cm långa bitar av årsutväxten, repa av de flesta bladen men spara ett par längst upp, sätt dem i såjord och trä över en plastpåse med hål i. När plantan har rotat sig och börjat växa kan du plantera den ute i rabatten. Var noga med att vattna de nya plantorna ordentligt den första månaden.
  Blomsterlandet
 • Hej! Jag har rådhusvin vackert på en tegelvägg. Det är en enplansvilla så ingen källare. Längst ner är det puts 52cm hög. Rådhusvinet har ej klängt sig fast i putsen. Dock blir denna fuktskadad. Hur kan jag rädda rådhusvinet? Grus ovanpå jorden där växten står? Sätta fuktskydd på putsväggen? Kan jag då Gräva upp enbart rötterna och då isolera? Sedan försiktigt sätta ner rötterna igen??.
  Tacksam för snabbt svar. Vänliga hälsningar Monica
  Monica
 • Hej,
  När det gäller fasaden som blir fuktskadad kan jag tyvärr inte ge dig råd utan hänvisar dig till en fackman inom området. Däremot rådhusvinet kan du försiktigt gräva upp och flytta ut en bit och därefter leda in stjälkarna mot huset igen alternativt sätta upp en spaljé som den får klättra på. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej igen!
  Kan jag också sätta rådhusvinet i planteringskärl och sätta ovanpå gruset?
  Varm hälsning Monica
  Monica
 • Hej!
  Det brukar gå bra att krukodla, så det är absolut ett alternativ. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej! Jag har en vildvin som jag vill ta en bit ifrån och plantera på en annan plats. Vill ta och gräva upp en bit. Hur gör jag bäst? Kan jag plantera direkt på det andra stället eller ska jag först plantera i kruka? När är bästa tiden för detta? Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Anna
  Anna
 • Hej Anna,
  Det går utmärkt att föröka vildvin genom att gräva upp utlöpare som har bildat nya rötter. Det enklaste är att plantera denna direkt på sin nya växtplats och det går bra att göra nu förutsatt att du ser till att vattna denna så att dess rötter inte torkar ut.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej! Tack för svar! Jag kunde inte gräva upp några rötter då hela vildvinet kom från en grövre stam. Jag klippte istället av ett par stycken en meter långa sticklingar men inte närmst stammen utan längst ut. Dessa har jag nu satt i vatten ihopp om att de ska bilda rötter. Är jag helt fel ute eller borde detta funka? Eller ska jag ta nya sticklingar så nära marken och stammen som möjligt. Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Anna (nybörjare 😅)
  Anna
 • Hej Anna!
  Det låter som att dessa sticklingar blir väldigt stora. Det är inte så lätt för plantan att bilda nya rötter och samtidigt försörja en planta som är metern lång. Om du läser längre upp i denna tråd så står det allt om hur du gör när du tar sticklingar på vildvin:
  Ta 20-30 cm långa bitar av årsutväxten, repa av de flesta bladen men spara ett par längst upp, sätt dem i såjord och trä över en plastpåse med hål i. När plantan har rotat sig och börjat växa kan du plantera den ute i rabatten. Var noga med att vattna de nya plantorna ordentligt den första månaden.
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.