Förökning av vildvin

Hur förökar man klätterväxter som vildvin?
Blomsterlandet Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Att föröka vildvin är enkelt och kan göras genom att ta sticklingar med eller utan rötter. Om du väljer att ta sticklingar utan rötter är det bäst att göra det i början av sommaren, detta för att sticklingarna ska hinna bilda rötter under säsongen. Ta 20-30 cm långa bitar av årsutväxten, repa av de flesta bladen men spara ett par längst upp, sätt dem i såjord och trä över en plastpåse med hål i. När plantan har rotat sig och börjat växa kan du plantera den ute i rabatten. Var noga med att vattna de nya plantorna ordentligt den första månaden.
  Blomsterlandet
 • Hej! Jag har rådhusvin vackert på en tegelvägg. Det är en enplansvilla så ingen källare. Längst ner är det puts 52cm hög. Rådhusvinet har ej klängt sig fast i putsen. Dock blir denna fuktskadad. Hur kan jag rädda rådhusvinet? Grus ovanpå jorden där växten står? Sätta fuktskydd på putsväggen? Kan jag då Gräva upp enbart rötterna och då isolera? Sedan försiktigt sätta ner rötterna igen??.
  Tacksam för snabbt svar. Vänliga hälsningar Monica
  Monica
 • Hej,
  När det gäller fasaden som blir fuktskadad kan jag tyvärr inte ge dig råd utan hänvisar dig till en fackman inom området. Däremot rådhusvinet kan du försiktigt gräva upp och flytta ut en bit och därefter leda in stjälkarna mot huset igen alternativt sätta upp en spaljé som den får klättra på. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej igen!
  Kan jag också sätta rådhusvinet i planteringskärl och sätta ovanpå gruset?
  Varm hälsning Monica
  Monica
 • Hej!
  Det brukar gå bra att krukodla, så det är absolut ett alternativ. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.