Fråga om bambu

Hej, jag köpte en bambu hos er förra året och har den på balkongen i Stockholm, den ser nu ut enligt bifogad bild. Vad ska man göra? Slänga? Stammarna verkar leva, mjuka o man kan se att de är svagt gröna men i övrigt vissna blad vilket del fick i vintras. Vänsterläge men ingen direkt sol på balkongen. Tacksam för råd. Mvh Elin
Elin

Kommentarer

 • Hej Elin, tack för din fråga!

  Tyvärr ser det ut som att din bambu inte klarat vintern. Jag vet inte vilken sort det är men de allra mest härdiga klarar kanske zon 3 eller möjligen 4 när de är planterade i marken.

  I kruka blir de fleråriga växterna mycket mer utsatta och i vintras var det neråt 20 minus flera dagar, vilket gör att det är svårt för dem att klara sig. Det går oftast bra men tuffa vintrar i kruka gör att det inte går att garantera härdighet ens i en lägre klimatzon.

  Om bilderna är nytagna och du inte kan se någon tillstymmelse till nya skott ens nere vid jordytan så tror jag tyvärr att det inte är mycket att be för. Glansbambu tillexempel kan vara lite grönskimrande även när de torkat in helt.

  Ett sätt att lättare klara fleråriga växter i kruka är att välja minst 40-50 cm breda och djupa. Den här Lindesbergskrukan är i ett isolerande material. Men trots det så gäller inte växtgarantierna för vinterhärdighet. Men med det sagt - testa gärna med växter som har minst en zon högre tålighet, gärna två, än där du bor. Ha så stora odlingskärl som det bara går att få plats med och satsa på att inte köpa för dyra växter utifall att de behöver bytas ut.

  Nu var det en extremt kall vinter i hela södra Sverige, så jag hoppas du inte ger upp helt.

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.