Till senaste kommentaren

Fredskalla, är det dags för omplantering?

Min fredskalla är ca 1 meter och 3-4 år. Har blommat otroligt fint med stora blommor och har jättestora blad. Den har aldrig fått vissna o tyvärr aldrig planterats om. Nu har blad börjat gulna och blivit brunfläckiga. Bör och kan jag plantera om en så stor kalla?
Ska den delas och bör jag vänta till våren om den överlever vintern?
Det vita på bladen är frömjöl.
Mvh Marianne

Kommentarer

 • Hej Marianne, tack så mycket för ditt inlägg!

  Vilket praktexemplar av fredskalla! Att bladen gulnar och blir lite bruna i topparna nu hänger i hop dels med att det varit en extremt mörk sensommar och höst. Många krukväxter uppvisar tidiga vintertrötthetstecken tidigare än vanligt, men sedan tror jag också att det är dags att sätta om den i ny större kruka eller dela upp den i ett par tre mindre plantor.
  Det går bra att behålla den som en enda planta men krukan behöver då bli större.

  Om krukan är så pass full av rötter att de syns runt om och under jordklumpen är det bättre att göra det nu än att vänta till vårvintern. Jag misstänker att det är så det är, men om inte så är det egentligen bättre att plantera om växterna när ljuset börja komma tillbaka någon gång i februari eller mars.

  Fredskalla tål låga ljusnivåer ganska bra men försök att ställa den så ljust som möjligt och vrid gärna krukan lite några gånger i veckan så att alla sidor får en chans att dela på det lilla ljus som finns nu när det är som mörkast.

  Lycka till!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.