Kan man ta frön från hibiskus?

Min hibiskus har nu frön som sitter i gröna höljen. Kan jag ta till vara på dem?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Låt alltid frökapslar sitta kvar på växten tills de är alldeles torra och mogna (precis som det fungerar i naturen). Därefter kan du samla in fröna och prova att så dessa.
  Hibiskusen går att föröka genom frön, men om man inte har en ren art, vilket antagligen inte är troligt att man har i en kruka i Sverige, kommer resultatet att variera och inte likna modersplantan. Det kan dock bli en spännande överraskning att se hur blommorna kommer att se ut.
  Blomsterlandet
 • När kan jag så de mogna fröna tack på förhand
  Barbro johnsson
 • Hej! Det går att så dem nu direkt, ställ dem ljust när de har kommit upp. Använd gärna växtbelysning under den mörka årstiden. Att spara fröerna och vänta till våren går förstås också bra.
  Lycka till!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hur ser fröna ut? Jag har fått pyttesmå frön i min hibiskus, men trodde att de var lite större.
  Annika
 • Hej Annika! De ska vara ganska stora, flera millimeter och lite ludna. Kan säkert variera beroende på sort. Satt de inuti en mogen frökapsel? Prova att så dem och se vad det blir av dem. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej mina frön är pyttepyttesmå.  Kan man sätta ner hela kapseln?
  vilken sorts jord?
  Helena
  Helena Lindsten
 • Hej Helena,
  Du bör så fröna utan kapseln då den riskerar att ruttna när den ligger under jorden och försvåra för fröerna att gro. Ett tips om fröerna är små och svåra att hålla koll på är att blanda dem med aningen mjöl som "färgar" dem vita och gör dem synliga i jorden så du kan flytta på dem om de kommer för tätt.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.