Till senaste kommentaren

Går det bra att odla ätbara växter i er torvfria jord?

Hej!

Jag har köpt er torvfria planteringsjord (bifogar bild) och undrar om den är säker att odla sådant som jag vill kunna äta i? Ex jordgubbar, gräslök och persilja.

Anledningen till att jag frågar är att jag är orolig över att få mask i magen. Ifall det finns någon risk för det i och med att den är gjord delvis av trädgårdskompost?


Tack på förhand!
Alva Ryrholm
alva.ryrholm@gmail.com

Kommentarer

 • Hej Alva!

  Tack för din fråga! Det enda som dina växter kommer att ta upp ifrån jorden är vatten och näringsämnen i form av olika molekyler. Mask, andra smådjur och mikroorganismer i jorden är bra då det stimulerar rotbildning och hjälper växten att kunna tillgodogöra sig näringsämnen. Mask i magen kommer med dåliga livsmedel och inte från jorden som man odlar i. Om du tänker efter så kommer ju det mesta av sådant du äter från jord där det finns maskar. Vetemjölet kommer ju t ex från vete som odlar på åkrar där det förhoppningsvis finns maskar i jorden. Tomaterna från ett växthus med mask i jorden, osv. Du kan tryggt använda ALLA våra jordar till att odla ätbara växter i. Lycka till med odlingarna!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Ok, jättebra!
  Tack för ett tydliggörande och informativt svar.

  Hälsningar Alva
  alva.ryrholm@gmail.com
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.