Till senaste kommentaren

Varför blir det genomskinliga fläckar på palettblad?

Jag har märkt att min palettblad har fått genomskinliga fläckar på sina blad, vad kan detta vara?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Vita/ genomskinliga fläckar kan bero på många saker, men vanligast är torka. Försök att öka luftfuktigheten genom att spraya vatten på växten med jämna mellanrum. Vattna ofta men lite åt gången, så att jorden håller en jämn fuktighet utan att bli för blöt.
  Blomsterlandet

 • Mina palettblad har oxå fått vita fläckar men tror inte det beror på torka. De står i fönstret på en fönsterbräda av sten. Kan det vara så att plantorna står lite för kallt eller är det för att de är för fuktiga i jorden?
  Julia
 • Hej,
  Hej,
  Av den bifogade bilden att döma ser det ut att vara sporer på bladen som förmodligen har med för mycket vatten och fukt att göra. Torka av bladen och var något sparsammare med vattningen så hoppas jag att plantan återhämtar sig.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej, mina paljettblad har fått som ett vitt puderlager på stamen och tappar blad. Går dem att rädda?
  Matilda Herngren
 • Hej!
  Hjälpa... Jag behöver hjälp att förstår vad som är fel med mina palettblad? Det växer vita saker på min palettblad som jag inte vet vad det är? Se bifogad bilder.
  Tacksam för svar

  Susan
  Susan
 • Hej Susan,
  Jag har lite svårt att se på fotot men det skulle kunna vara ullöss. Det är dessvärre svårbekämpade djur och du bör isolera plantan för att spridning inte ska ske till andra växter i närheten. Plocka bort och torka ren plantan och spraya med såpalösning upprepade gånger. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej, Jag tror att mina palettblad drabbades av samma problem. Bifogar bilder för uppmärksamhet. Jag har dessa fläckar även på sticklingar och väldigt många blad som är drabbade. Svårt att tro att det är pga övervattning. Behöver hjälp! Tack på förhand.
  Agata
 • Hej Agata!
  Det ser ut som att dina palettblad lider av samma sak som ursprungsfrågan i denna tråd och svaret blir också detsamma. Alltså att fläckarna på dina blad förmodligen beror på torka och låg luftfuktighet. Försök öka vattningen något och duscha gärna plantorna, men inte i direkt solsken. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej, för nån dag sedan vattnade jag mina frösådder med lite näring, dom fick torka upp lite å så igår vattnade jag genom dom. Såg då inget utav detta. Men imorse när jag skulle starta belysningen var detta jättetydligt! (Palettblad)
  Transparenta fläckar på några utav plantorna. (Stod andra utan fläckar emellan, så verkar inte sprida sig som ohyra. Var några här och var)
  Vad kan detta bero på?
  *näringsbränna
  *övervattning
  *ohyra trots att jag inte ser nån med luppen. Enda djuret jag kan finna var en död stor vanlig fluga.
  *något annat?

  Sussie
 • Hej Sussie,
  Tack för fråga och bilder. Jag misstänker precis som du att det är allt för stark näring till palettbladen som fått bladcellerna att torka in. Avvakta med näring ett par veckor och blanda en svagare dos i fortsättningen. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.