Gödsel till häck?

Hej! Har beställt häck av er som kommer snart så vi kan plantera. Jag har hästgödsel, funkar det eller är det för starkt ? Ska man hellre ta gödsel från ett annat djur? Tack!
Jag vet inte vilken växtzon men bor i Örnsköldsvik södra Norrland
Linn

Kommentarer

 • Hej Linn, tack för ditt inlägg!

  Hästgödsel kan vara bra för häckar, absolut. Men eftersom jag omöjligen kan veta hur länge den komposterats (brunnit) eller om den har komposterats alls, så kan jag inte rekommendera att användas vid nyplantering av häck.

  Om du själv kan få veta exakt sammansättning och ålder på den så skulle det kanske ändå fungera, men tänk på att det kan påverka växtgarantin om något skulle tillstöta. Använd hellre en bra planteringsjord som innehåller den näring som plantorna behöver första tiden. Gödslas plantorna första säsongen, så använd hellre en gödsel som är kontrollerat innehåll i efter rekommendation, men tänk på att inte ge för mycket.

  Hästgödsel är bra, liksom annan naturgödsel men spara den hellre i så fall till mer etablerade växter och försök få reda på om den är väl brunnen, om det inte är er egen. Skulle det finnas halm och annat organiskt som inte är helt nedbrutet, så kan nedbrytningsprocessen i gödseln snarare ta näring från jorden den blandas med. Urin som inte legat en tid kan också vara i starkaste laget.

  Med vänliga hälsningar
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.