Gödsla pallkrage för ny säsong?

Hej! Vill ha råd om hur jag gödslar och framförallt hur mycket! Då förra året inte blev något bra växtår.

Jag gjorde ett trädgårdsland 2021, då växte allt såklart super super mycket eftersom det var ny jord. Mina jordgubb och smultronplantor överlevde inte vintern så förra sommaren köpte jag nya plantor. Gödlsa med kogödsel men kom inte ens en hand fulla bär och plantorna växte aldrig riktigt. Jag har slängt de gamla och planerar nu köpa nya plantor. Hur förbereder jag den gamla jorden bäst denna gång?

Jag har dubbel pallkragar på alla och haft planteringsjord i. Önskar gärna information om hur mycket gödsel som är lämpligt, en hel säck? och ska de ''röras om'' eller bara hälla ovanpå?

Tack!
Emma

Kommentarer

  • Hej Emma!

    Du kan fylla på varje pallkrage med ungefär en tredjedel av en säck kogödsel så har du en bra grundgödsling. Gödslet ska myllas eller vändas ner så det blandas upp med planteringsjorden. Jordgubbsplantor ger inte särskilt stor skörd första året, utan ger mest år 2-3. Efter 4-5 år är det dags att byta ut dem mot nya plantor för att få en frisk och bra skörd. För att plantorna inte ska frysa bort under vintern kan du täcka dem med lite halm eller torra löv som skydd. Det är viktigt att inte ge jordgubbar för mycket kväverikt gödsel, då växer bladen på bekostnad av bären. Först när bären börjar komma kompletterar du grundgödslingen med ett lättupptagligt gödsel i granulerad form. Det finns ett särskilt gödsel för bärväxter du kan använda. Då står det på förpackningen hur mycket och hur ofta du ska använda det.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
  • Tack för svar! Att jordgubbarna inte ger så mycket första året har jag koll på, men mitt första år plocka jag ändå hur många skålar som helst (första året). På de nya plantorna förra året (12 plantor) kom nog inte ens 10 jordgubbar totalt. Så något gick snett! Hoppar på bättre resultat med bättre gödning detta år. Mvh Emma 

    Emma
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.