Göra jord till rosor och lavendel

Jag ska anlägga en rosenrabatt som är ca 3m i diameter. Det har tidigare varit en altan så all grus/lera är bortgrävd til 50 cm djup. Om jag ska fylla den med rosjord på säck så blir det många säckar så jag tänkte blanda själv.
Bor i Skåne och kan köpa "grönkompost" i lösvikt från återvinningsföretaget (Sysav) i Malmö. Komposten är rik på P+K men fattig på N, så det är ju bra. Dock så har den pH ~ 8.
Vilket är bäst att blanda den med, kogödsel eller torv och vilka propotioner?

Jag kommer att ha lavendel runt om och tänkte ta samma kompost som ovan men blanda med sand. Något bra tips på  propotioner?
lennart@lencia.se

Kommentarer

  • Hej Lennart!
    Då jag inte i detalj känner till den "grönkompost" som du ska köpa är det svårt att ge säkert svar på frågan. En seriös jordleverantör bör dock kunna ge dig rätt råd om hur deras produkter bör blandas. Generellt skulle jag säga att du kan blanda komposten med ungefär lika stora delar torv och lera (rosor trivs bäst i lerig jord). Sedan skulle jag "spetsa" jorden med några påsar kogödsel. Lavendel som planteras tillsammans med rosor sätts i princip alltid i samma jord som rosorna, vilket brukar gå bra - även om lavendeln mycket riktigt föredrar en lättare jord. Men på sikt kan man ju knappast hålla de två jordarna åtskiljda, utan allt kommer att bli blandat. Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
  • Tack för snabbt svar :-)
    lennart@lencia.se
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.