Till senaste kommentaren

Hur får jag bort gråsuggor i växthuset?

Jag har fått mängder av gråsuggor i växthuset. De äter upp allt jag sår. Ger sig även på tomat- och gurkplantor. Hur skall jag sanera växthuset inför nästa säsong? Skall jag byta all jord? Bespruta med gifter? Annat?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Gråsuggor gör med största sannolikhet inte någon skada i ditt växthus. De lever framförallt av nedfallna löv och annat dött växtmaterial.

  Risken du löper om du börjar bespruta i ditt växthus är att du även dödar en mängd nyttodjur som hjälper dig i din odling. Du kan pröva att sätta ut krukodlade plantor istället för att direktså, så slipper du sannolikt problem nästa år.

  Gråsuggor trivs extra bra där det är fuktigt, gärna under krukor där vatten samlas. Ett knep är att lyfta upp krukorna på tassar så att luften kan cirkulera.

  Överhuvudtaget är rådet att försöka få det torrt och väldränerat i växthuset. Då kommer gråsuggorna förhoppningsvis inte trivas och "flytta" därifrån.
  Blomsterlandet
 • De äter upp jordgubbarna i växthuset och har gett sig på både rädisor och kål .... så Gör ingen skada stämmer föga

  Anna Marita Jeanette Martinsson
 • Hej,
  Gråsuggor kan göra skada även om det inte är alldeles vanligt. Men är miljön tillräckligt gynnsam kan gråsuggor förökar sig i större mängd och då angripa unga plantor. Tack för du delar med dig av dina erfarenheter.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Gråsuggorna i mitt växthus äter upp alla bär. Gräslöken, rädisorna och nu har de gett sig på tomaterna. Hur får man bort dem från pallkragarna?
  Blev av med myrorna men dessa sladedjur ger sig inte.
  Marlene
 • Hej Marlene!
  Gråsuggorna trivs när det är fuktigt, så försök vattna lite sparsammare en period om det går. Normalt sett gör gråsuggorna ingen skada, utan det är ett av våra viktiga nyttodjur som bryter ned förmultnande växtdelar. Du är säker på att det är gråsuggorna som gör skadan och att det inte finns något annat som skadar dina plantor?  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • De äter på allt.
  Så fort man ska ta en jordgubbe så är de på dem och har ätit. De rullar ihop sig till små bollar när man tar i något som de är på. Jag har suttit i växthuset och sett att det är dem som förstör våra bär.
  Här är de inga nyttodjur alls.
  Marlene
 • Hej igen Marlene!
  Det låter verkligen inte roligt! Förutom att hålla rent och torrt på platserna där de samlas så har jag läst om att man kan strö ut släckt eller bränd kalk (alltså inte trädgårdskalk) för att skrämma bort gråsuggorna. Kanske värt att undersöka vidare?
  Lycka till i alla fall!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Vad är eller betyder släckt bränd kalk
  Vi har oxå dessa odjuren i massor, inomhus lyckligt vis så dör dom relativt fort inne men det är inge kul.  Utomhus smakar dom på allt dom kommer åt, så dom skördade nästan allt i fjol.
  Maggan unhjem
 • Hej! Släkt kalk ser ut att finnas att köpa tex i granngårdens butiker. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.