Varför får bambun gula blad?

Min bambu har fått gula blad efter vintern, är den död?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Nej, antagligen inte, men förmodligen har den fått vinterskador. Särskilt om bambun står öppet kan den skadas på detta sätt. Bambu trivs bäst på lugna och vindskyddade platser i fuktig jord. Antagligen kommer nya blad växa till under sommaren. Vänta med att klippa i plantan tills den börjat växa igen och du ser säkert vad det är liv i och inte. Du kan då klippa bort de döda stammarna. Vattna ordentligt om sommaren blir torr.
  Blomsterlandet
 • Har bambu fergesia o på många ställen e den kal o många stammar utan blad vad har hänt hur blir den fin igen o hur ofta gödslar man o vilket gödsel
  Lana Thomsen
 • Hej Lana,
  När en växt tappar sina blad kan det bero på att rotsystemet kommit till skada och inte kan förse stjälkar och blad med vatten och näring. Kanske har din bambu utsatts för torka under vintern vilket gjort att den har reagerat med att tappa bladen. Så snart du ser att den börjar att slå ut nya skott råder jag dig att stödvattna samt gödsla med kogödsel och hönsgödsel. Dosera enligt förpackningens instruktioner. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej igen

  Blad som faller av o ligger Runt plantan e det bra eller dåligt o jag har inte vattnat alls under vinter o det är många rör som e helt kala går det att rädda😢har denna växt som häck vad gör vi för fel o har någ inte förstått att man ska göda den trodde naturen tog hand om det??!!kan jag sätta kogödsel över o runt plantan o jord på det o bladen som ligger nere ska jag tabort dom!!?
  Lana Thomsen
 • Hej Lena,
  Det stämmer att i princip alla växter i trädgårdarna behöver tas om hand och ges naturgödsel. Att rododendron reagerar med gula blad som faller av hänger nog ihop med just detta. Tillför en blandning av barkmull/kodödsel/hönsgödsel och dosera enligt anvisningar på förpackningen. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Jag planterade min bambu på altanen i början av juli. Lagt lecakulor först och sen fyllt på med planteringsjord blandat med kogödsel. Vattnat den ofta under sommaren. Oktober har det regnat mycket. Jorden kä ns blöt och känt att jag inte behöver vattna mycket alls. Gör jag något fel? Den har gulnat kraftigt. Har frigolit plattor till vintern och vinterkappa vi stark kyla.
  Så tacksam få lite råd 😊
  Vänligen annemarie 🌸   Anne-Marie Axelsdotter
 • Hej Anne-Marie!
  De tappar ofta en del blad till höst och vinter utan att det behöver vara något som är fel. Men det kan även vara så att den stått för blött. Även om bambu vill ha fuktig jord så kan det bli för mycket. Finns det möjlighet att prova ställa den under tak och se om den då hinner torka upp snabbare? De gula bladen kommer att falla av självmant. Förhoppningsvis blur den fin igen när det kommer nya skott och blad till våren.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack för ett bra svar Frida. Då förstår jag bättre och känner mig lite lugnare. 😊 Tyvärr så har jag inget tak att ställa den under då det är en takterrass som är helt öppen. Får tänka ut en lösning att kanske täcka jorden när det regnar. Idag sken solen en stund på bambun och det gjorde mig glad. ☀  Tack för ovärderlig hjälp. annemarie
  Anne-Marie Axelsdotter
 • Tack Frida för bra svar. Jag har tyvärr inget tak att ställa den under men jag får kanske täcka jorden med något när det regnar. Idag sken solen en liten stund som gjorde mig glad och jag får vara uppmärksam på att inte regnet tar den. Så glad att jag fick svar så att jag vet.  😊 Tack /annemarie
  Anne-Marie Axelsdotter
 • Hej igen! Det var så lite!
  Ja det är en bra idé att försöka minimera regn från att ta sig ner i krukan. Tänk på att det även kan bli så när man täcker jordytan, att vattnet hålls kvar längre i jorden då det ej kan avdunsta. Kolla även så att vattnet rinner av underifrån så den ej står i vatten.
  Lycka till!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.