Varför får klätterrosen gula blad?

Min klätterros har fått många gula blad, vad kan det bero på?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • När en växt får gula blad är det ofta ett symptom på näringsbrist. Den kan bero på sjukdomar, torka, näringsbrist, för mycket eller för lite vatten. Testa att gödsla rosen med ko- och hönsgödsel så kan den återfå sin grönska.
  Blomsterlandet
 • Hej
  Jag har flyttat och där finns en gammal ros Super Star som ser ganska vildvuxen ut. Hur längt ska man klippa ner den?
  Annika
  Annika Olsson
 • Hej Annika,
  Det bästa för en äldre ros är att gallra den under en treårsperiod dvs ta bort ca 1/3 i år och sedan fortsätta beskära nästa och nästnästa år. Beskärning göra lämpligast när björkarna börjar slå ut sina blad. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Rosen ser ut som på bilden
  Har blommat i c:a 20år med lika skötsel vart år
  Har den tröttnat helt eller
  Vänligen
  Roland lindow
  Roland Lindow
 • Hej!
  Förutom de gula bladen tycker jag att den ser ut att må bra och ha mycket kvar att ge. De fula bladen kan tas bort, vid behov kan tråkiga grenar beskäras bort. Ge gärna gödning flera gånger under säsongen.
  Hälsningar Frida

  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej
  Jag skrev för ca 1 vecka sedan om bilden på den bifogade rosen.
  Blomman är ca 15-20sm utslagen stor har lite mörkare kronblad än bilden.
  Busken är mellan 2,5 till 3 m högKnoppen är ca 2 cm bred och höjd 3 cm
  Vad kan det vara för sort
  Tacksam för svar

  Annika Olsson
 • Hej Annika!
  Det finns så många rosa buskrosor, så det är svårt att säga genom att bara titta på en bild. Även de riktiga roskännarna behöver bilder på både blommor, blad och taggar. Säkraste sättet att få korrekt namn är att fråga där den kommer ifrån.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Jag har en Flammentanz som har vuxit sig väldigt stor och blommat rikligt. I år har den dock fått rikligt med gula blad. Jag har gödslat med rosgödning och lite hönsgödsel. Beror det gula på att den fått för lite gödsel eftersom den har vuxit mycket och blivit hög och bred den växer mot en spaljé intill altanen i sydvästläige.
  Margareta Jansson
 • Hej Margareta!
  Gula blad på rosen kan ha olika orsaker. Det kan såklart bero på näringsbrist, men om du gödslat med både hönsgödsel och rosgödsel i år så låter väl det mindre sannolikt. För lite vatten är också en mycket vanlig orsak. Ofta står kanske plantan invid en varm och torr husvägg. Och även om den inte gör det så har ju den här våren varit ganska torr och varm på många håll. Pröva att vattna plantan lite mera och se om problemen minskar framöver. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Min trädgårdshjälp påstår, att blommorna skall bara vattnas en gång/vecka, oavsett vad det är för väder. Även när det är så varmt som det har varit nu senaste veckan.
  Jag set, att växterna lider, men ...vad ska jag göra. är det sant som hon påstår?
  Alli Andersson
 • Hej,
  Jag skulle tro att hon menar att det är bättre att vattna en gång rejält än många gånger lite. Vilket är ett bra råd.

  Ett annat sätt att tänka på när det gäller vattning är att alltid se till så att jorden ca 10 -15 cm ner i backen alltid är fuktig. Börjar den torka (man får känna med handen) kan man behöva stödvattna.

  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack!
  Alli Andersson
 • Så här ser min klätterros (Grand Award) ut efter att ha blommat frikostigt. Jag har lagt på algomin. Var det fel? Behövs något starkare? Kogödsel?

  Vera Mulder
 • Hej Vera!
  Jag tycker att det ser ut som att din ros har ett ganska normalt utseende för årstiden. Vi går ju mot höst nu, varken vi vill eller inte, och många rosor börjar se ut precis som din. Det har dessutom varit väldigt mycket svampsjukdomar på rosorna den här sommaren och även det bidrar till det "tråkiga" utseendet. Se till att städa bort alla nedfallna blad till hösten så att eventuella svampsjukdomar inte finns kvar till nästa år. Rosorna ska inte gödslas senare än juli, så nu ska du inte gödsla dem något mera i år. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Men denna ros (Grand Award) ska ju blomma ända in på hösten? Det är alltså normalt ändå?
  Vera Mulder
 • Hej igen!
  Ja, som jag skrev så ser de flesta rosor ut så i år. Det har inte varit någon vidare rossommar och bladverken på de flesta sorter ser ut så just nu. Trevlig kväll!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.